長沙灣倉鼠遭疑為清潔工拖鞋拍死 女途人鬧爆「你做乜拍死佢!」

265 回覆
52 Like 107 Dislike

長沙灣蘇屋邨綠柳樓對開,今(9日)中午約12時,一名女途人報案指,懷疑一名男子用拖鞋監生拍死一隻倉鼠,涉虐待動物,警員接報到場,發現一隻倉鼠屍體,經調查後,帶走一名涉事清潔男工人返署調查。
據報案的女途人黃小姐表示,事發時她行經綠柳樓對開,發現一隻倉鼠好「生猛」活潑地跑來跑去,她見牠身上似有傷痕欲捉起牠,先將牠帶回家,稍後向倉鼠關注組或向獸醫求助,正當她預備到保安更亭借工具捕捉倉鼠之際,忽然聽到僅1至2米身後傳來「啪」一聲,擰轉頭已見一名男子手持拖鞋,而本來活潑的倉鼠則伏在地面,動也不動,還有少許血漬。

黃小姐當場直斥該拖鞋男,「你做乜拍死佢?!」,有人聲稱「老鼠嚟咋」,然後穿回拖鞋離開,黃小姐一直尾隨他到金松樓,金松樓樓下有一個清潔工人專用的打卡位置,她看見拖鞋男似用指模打卡入內,懷疑他是清潔工人,於是報警求助。

黃小姐坦言該拖鞋男虐待動物,「唔使半秒,一隻拖鞋拍死佢(倉鼠),我擰轉頭見到佢拎住拖鞋,仲未著返。」本身有養貓的黃小姐,直言第一眼見到隻倉鼠好活躍,跑得好快,「佢有小小傷,我想搵倉鼠關注組或獸醫,搵地方安置佢,我只知我要救起佢!」可惜最後事與願違。警員經調查後帶走拖鞋男返署助查。
我都唔知講乜好
有人聲稱「老鼠嚟咋」
毒殺曱甴而家隨時都當待虐動物
一巴車落去
天堂鼠車車
黃小姐有冇拍死過蚊曱甴螞蟻呀
拎埋你自己去人道毀滅啦
動物有分高低,人更加分高低所以我不嬲對啲無禮貌既基層都係呼呼喝喝
倉鼠
他只是個倉鼠
你第三世界殺撚咗個非洲土著同你北歐殺撚咗個中產都唔同懲罰啦
其實基層自己攞黎㗎wo你幫佢地 佢地屌鳩返你啦
根本狗咬呂洞賓
D大愛撚仲未吸收到教訓
講真
老一輩真係未必分到老鼠同倉鼠
睇錯係老鼠唔得咩 動物膠
倉鼠當老鼠殺
人當羊咁劏…
Welcome to Hong Kong
哈姆太郎
之前個2000隻都冇人記得啦
袁國勇又冇俾人拉,公平咩?
on9 女途人
呢次撐清潔阿叔 投訴嗰個都癲
如果係老鼠照樣咁拍會唔會拉
一野拍死 人道過老鼠板

女途人 :e....................好污糟呀,你地班清潔佬點做野架,我要投訴你地!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞