Band3生寧棄大學取錄 讀副學士後如願獲5大學學系招手

212 回覆
14 Like 352 Dislike
拿,首先,每個人講自己個故事同佢做每一個決定都係反映同shape個個人,反問你聽完呢個故事,你覺得佢對自己幾有vision,定係被社會套左個concept三大is something,定為興趣為知識?分享個例子,當年我個系first hon個班大多都係靠source 靠reg易科谷出黎,我個非華人roommate係真係genuinely對個科有興趣,會讀曬成本text book,簡科只based on興趣,雖然都係first hon但分係唔夠前面個班高,個roommate係老美Ivy league讀緊phd,佢grad個陣已經寫左成枱既 thesis,我會覺得咁樣先係真正既讀書,你都係香港人,你知大部分香港人點讀書吧,知我講既死讀爛讀唔係高分低分既問題。

故事係subjective,理解本身都係subjective,你去interview determine who you are既就係個30分鐘,浮唔浮沉同咩有無錢靚唔靚每個人定義都唔同,but you get me… just not outstanding, you thought you are something band3嘩三大, but no, sadly its nothing,張紙at the end of the day 拎黎打j都嫌乾,咁一個general 理解會唔會好d

跟唔上都係好rational 既理解,大陸既數係難過香港好多,”一般香港女仔”都係無bias,有數睇

段片有小小off track,但個思想我想帶出係,如果你知道自己想點,你唔會睇到呢篇新聞咩aim唔aim三大

同埋我無強調,我state個fact出黎因為我background經歷過同一樣野,會唔會咁樣我係更加有”資格”去share,勁乜鬼,周街都係三大周街都係大學生,為個三大讀十年有乜新聞價值
咁香港人都好慘
所謂好大競爭都唔大
On9 第一屆20分係poly hd 渣 21分先有機有offer
幾年前20分點止夠入BU
證明而家d大學生
on撚9
band3 dse 20分
大部分band3 仔女都係dse 8到11分左右
你根本就係攞band3個名 博出新聞 搞炒作
咁都叫慘

咁我呢啲咪要立塊牌坊
我dse 個位數
上到asso四個sem爆四
補ielts 同igcse 啲requirement
啊姐 你有我咁慘 再扭轉人生先好講啦屌
校長表示失望, 笑死人 啲band3學校仲想刷戰績🤡🤡想人去讀BU,垃圾教畜,好在個學生冇聽呢啲濕鳩人嘅建議
邊間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞