Band3生寧棄大學取錄 讀副學士後如願獲5大學學系招手

212 回覆
14 Like 352 Dislike
所以依家上邊有條件嘅家庭會供個小朋友落香港讀書考好DSE之後反攻大陸名校
垃圾社科
同連登仔講都晒氣
明明asso入到三大已經好勁
唔抵得人地就係度屌三屌四
你對勁既標準都幾低..
IVE神科cee都入到港大啦
南京的東南大學和南京大學的學術成果質量都很高的,我就是專門研究南京本地歷史的,經常會引他們的文章。南京在文科方面的研究不一定伏,但工程那塊我確實就不清楚了。
入到港大應該都讀唔掂
還有就是浸會大學的文科也不差,以中國近代史為例,涵蓋中國近代史中的大部分細分領域,是去三大的標準學校,人才輩出。此外,港理工和港城市在歷史領域的學術產出近幾年也是十分驚人的。嶺南大學也是臥虎藏龍。總而言之,外行人看熱鬧,內行人看門道!
親,大陸人和美華來三大讀MA尚且不能爆4,在內部項目,過3.5就已經屬於繼續做學術材料了,MA全是advanced courses,我舉個例子,你可知道美國在45-49年代的內部決策,如何影響中國的國共格局版圖?美籍華人在美國的遊說工作,又如何影響中國近百年的崛起?這些都是要你看學術原著,課程上回答的,可不是本科課程會直接告訴你
當年仲係國立中央大學既年代好似係全國第一添
可能佢想要個名多過個科
去浸大year2轉學咪得,又去南京又返香港讀副學士. 多舊魚
我24歲移美讀year2,冇咩問題. 將來有錢就得
當年第一屆19都係得OU,正路20/21先有8大讀,第一屆再加1分

利 band 3,之後repeat 入左三大
呢個case問題會唔會係條女都唔知自己想點,但篇文又好encouraging咁,反而呢啲風氣先唔應該推吧

20分想3大,但一般香港女仔點會讀得黎大陸工程d數(佢個間排十幾,個難度都係講緊係一千萬人既top 0.05%,呢到都5萬個人),姐係敗走啦返黎讀asso,at the end 所謂尋夢只係兜兜轉轉為張紙,港大社科咪又係社科,無career planning 死讀最後都係半失業,佢都無真係諗過自己想achieve 咩,我睇到就係佢目標短視就係三大個張紙

推呢篇文係為左咩先,我見過唔小case都係死追三大,好encouraging呀係,但真係出到社會都係浮浮沉沉

我唔敢講鬼佬灑脫到唔care 校名,但佢哋名校唔啱讀dropout係一定多過香港好多,上次睇條YouTube 講訪問去個俾10皮野去music show既人,入面幾個都係dropout entrepreneur,其他人background都幾有趣
https://youtu.be/OTadKArrFSE

相反會唔會係band 3女生死讀爛讀用多人6年時間成功入讀港大社科呢d新聞係加大香港人壓力

利 band3 repeat 三大,呢d case一街都係啦,當年考生8,9萬,佢個屆得5萬,有乜新聞價值可言
大陸人考到算幾唔錯,香港人有哂weighting 咁入唔同啦
高考考生1千萬,佢個間十幾,清華一年新生4千都無,當排15,姐係top 6萬,對返姐係top 0.06%,大陸工程肯定唔係廢科

呢個%香港係30分up一般任揀啦
SPACE好唔掂咩
出咁大篇廣告
ELISE 係咪打算去PIZZA HUT賣PIZZA?
好多讀緊書嘅都會咁諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞