【劇透】張敬軒Revisit演唱會討論區 (5)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
同埋冇弦樂差好遠
啲大陸閪全部都係咁
去演唱會好似淨係為咗打卡咁
同埋唔知點解佢哋好鍾意擰轉頭影個題詞器
屌,依啲撚樣我喺RAH都見過,睇show好似為咗威咁好似當自己先係主角咁
我諗演唱會應該係得班鏡先無大陸閪
張敬軒話哂都係廣州人
今日坐我前面都好多廣州黎睇
見到頭先張生收工條片,好老尷好煩
咁又咁講 有啲香港人都係咁
佢個3個鐘仲忙過張敬軒
又要錄 又要upload 又要同人傾偈
咁睇都唔知為乜 都唔係enjoy緊個show
想睇返rundown 但㩒入去話冇連線 試過wifi 同數據都唔得 係咪我問題
仲要遲到
仲要去廁所
今日r到張前排飛 真係好L正
尤其傾慕呢個表演簡直大癲
感覺編舞有重新執少少 流暢好多
dancers嘅表現勁有feel唔駛講
呀張生結尾個眼神同動作完全演繹到「媚眼如絲」係咩意思

佢live表演咁寶貴咁好睇就係因為除左唱歌唱到好似播CD,佢啲表情眼神動作全都好似舞台劇咁沈浸喺歌詞入面詮釋緊歌曲
呢啲先叫舞台 呢啲先叫performance art

唔該下次都開返四面台喇
三面台好可惜 好難睇得曬啲細節位
但四面台其實個台係乜春都冇唔會玩到呢啲咁嘅visual effects
如果會唱怎麼可
有時間會買多次飛入場
係咁偷望提詞器
我次次聽叮噹可否不要老都喊究竟正唔正常
我 5 號睇覺得都好正
我想講成個show其實喺會展嚟講係幾正,由張生唱功、感情演繹、編曲、樂器調音、排舞、background graphic 都好正好高質,由單打獨鬥開始去到裝睡的情人每一首都正到核爆尤其係狐、隱形人同傾慕但啲街客冇乜反應今日唱完狐980後面有條仔真心叫好同拍掌我好感動終於都有人識欣賞軟唱依類型嘅作品
佢唱惜愛都好觸動唔知點解
如果冇記錯佢上年平安夜唱咗 一路聽一路好心up
同埋狐果個籠(?入面好似比上一round加咗啲panel?
好似Danial Arsham上年喺米蘭整嘅installation
呢個表演嘅視覺效果簡直冇得頂
其實本身就係一個裝置+表演嘅藝術作品
如果喺四面台 觀眾360°圍觀下
同歌詞配合個「囚禁」「被困掙扎」意味應該會更明顯
依家真係好可惜
如果有錄像切拜一定要影多啲台上視角
係 平安夜第一次唱
我一路聽一路諗 明明聖誕節咁開心做咩唱埋啲咁嘅歌

搞到我又想喊
咁又唔一定 用透明LED牆或者投影都可以做到好多嘅⋯⋯
佢本身表演就夠豐富細膩 齋睇佢都好多嘢睇

其實revisit嘅visual effect都冇乜咋 你話如果有動態追蹤果啲整呢種LED牆夠immersive
但依家其實就係播啲片當背景(係啲片又要畫又要gen複雜啲
狐果個籠仔本來應該可以玩啲嘢
但可能依家舞台機關仲係唔好搞到太複雜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞