Netflix《核災日月》

92 回覆
42 Like 1 Dislike
睇晒,好睇
睇完
其實ok
頭幾集節奏比較慢同悶
中段之後好d
怕悶同唔鍾意節奏慢既建議唔好睇
套野主要都係講核電廠班人點應對核災

睇完有樣嘢覺得幾奇怪
好似絕大部份時間都係電廠班人單打獨鬥
同有一小批軍人幫手
東電同日本政府係完全人力、資源同其他支援都無乜
係好後期先有返d支援
唔知實際情況係點
首相講職員唔可以走個陣
男主角除衫R屎忽即係點
真係好好彩最後注到水
如果唔係成係東日本玩完
咁後果完全不能想像

話時話 其實點解啲廢水唔可以就咁放起度永世?
當個核電廠塊地永遠唔理佢唔得?
我諗應該係對首相嘅侮辱嚟,就好似馬騮對人R屎忽一樣
仲有套"福島50死士"電影,一樣背對首相除褲R屎忽
首相選錯演員
好沉重..
人類駕馭唔到核能..
一個自然災害加上核能就可以輕易催毁人類..

嗯.. 個首相淨係識鬧人 有佢果部分都睇到好忟..
前期完全無派人/資源去協助
後期美國要撤離先識做野..@@
https://youtu.be/PreAU2NYTX8
當年zoom開會
https://youtu.be/XMFKoGnmcXo
當年菅直人做show阻住曬
呢套詳細過福島50勇士,員工角度描述好好睇
役所廣司真係好正
紀實同劇集之間攞到平衡,主旨都好清晰。
睇返以前啲報導同片段,套劇都無大幅修改事實,8集水準一致。

唔係佳作都至少係良作。
俾部分人講成劣作實在太可惜

我覺得值得一睇喎
睇完之後覺得冇核爆
運氣同前線果班死士真係缺一不可
可以做的幾乎個廠長都執行晒
設計跟不上自然災害的進化
D comment 咁兩極
究竟好悶定好好睇
定係好悶同時又好好睇
你當模擬紀錄片咁睇就Fit哂
睇佢地開會嗰時好過癮。
睇佢地平時係廠入面走黎走去就冇特別,始終係寫實片唔係災難電影,唔會太多爆炸場面
唔同人有唔同要求
我覺得睇佢地係間廠摸黑走黎走去太多
係的確令你感受到現場幾咁難頂
但同樣的劇情不停重覆 睇得好辛苦
(現實對果班操作人員的確係重覆地難頂)
反而睇唔同人諗決策的考慮點
先係成個故事的中心思想
高層唔明前線 前線解唔明高層

不過 如果佢整條bar有講個時間過左幾耐
好似run project 再句gantt chart 或者打機的progess bar
唔純粹某d 畫面淨show個時間出黎就算
咁先令讀者更深切感受 絕望地做左咁多野 原來先過左24hr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞