Netflix《核災日月》

92 回覆
42 Like 1 Dislike
幾好睇既
但又未完全到可以睇完再睇
佢玩架空爆埋可能會吸引
如果只係改編現實福島單野真係唔吸引
係人都知都個事實 細節真係無乜好考究
睇左兩集已經無乜興趣
都冇咩傷亡 唔知可以拍到d咩戲劇性野出黎
返工做底層身同感受
你班高層淨係識問進度,問幾時搞掂
我夠想知啦,搞得掂一早搞掂左啦
問問問阻住哂做野

it狗上
做開工程既巴打會好投入

完全感受到個隻絕望
理尻你,我第一個走先
Hbo 果套神劇黎。。
記得果時一路睇。一路覺得自己中緊輻射
代入感勁重
睇晒 估唔到咁好睇 成套野到尾都 好沉重 發電廠個邊d人演技好 唔係個重誇張演法 成套野邊向真實感覺 唔係行催情路線 睇到我心都沉埋
我覺得好睇喎

佢個切入點完全係東電員工角度
現實上,好多時我地會將個focus落左政府同市民身上,幾多家庭破碎家園被毁。無從核電廠入邊啲工作人員出發,或者唔知佢地途中經歷過啲咩,付出過多少嘅犧牲。藉住呢套series,可以睇到班工作人員種不放棄、堅持嘅精神、堅定嘅取捨。
我覺得好睇嘅位係佢形容到班工作人員用左好多方法去阻止場災難,可惜中途亦好多阻滯(雖則係經過改編,但我覺得當時真實情況係更差)
無論做咩都敵對唔到大自然同啲化學定律,從中都反映人類嘅無能同種嘅因得嘅果

我覺得呢個切入點幾好睇
日本人有咩問題係興不停開會開會開會
所以之前work from home開少咗會,
工作效率高咗
因為佢係改編自福島廠長嘅自傳
上次日本沉沒都係咁
日本仔永遠唔識拍呢類型既片
Chernobyl 車尾燈都望唔到
好睇
重有搵個讀經濟學既做核子保安委員組長
比總理屌完,收到資料又唔夠膽同總理講
好好睇喎
睇日劇就係睇呢種
好仔細去講故事
感覺會係50死士加長版
我覺得好好睇

用接近真實唔誇張唔煽情既風格去講成件事
有人覺得悶因為佢冇災難片式強調地震海嘯同爆炸傷亡
亦冇英雄化班工人同自衛隊
平實咁將成件事拍出黎

就咁已經好好睇
雖然成日開會
但每次開會傾電話開記者會都唔會悶
因為每次都有得睇班高官有幾縮骨同無能
班演員又好演技
呢套世一,屌打核災日月

又或者咁講,福島表面唔算好嚴重,只係宜家唔知點收科
好耐無開netflix,呢套反而引到我追落去
留低啲人同屋企人send個email就算
一睇就知爛
一般
但係想知當時發生左咩事同點對應的話,可以用來參考嘅劇
D close up 大頭用得太多, 所長個D都OK
其餘角色心諗做乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞