其實GPU裡面既結構原理係咪都係由CPU既基礎上造出黎架

52 回覆
2 Like 31 Dislike
cpu 真係可以出畫面
睇linus 試過用threadripper 玩 crysis
https://youtu.be/1LaKH5etJoE
不嬲pc game都可以揀cpu出畫面架啦?
結構唔同,有d跨大左gpu的性能
最底層都係transistors, logic gates
全部都係沙
你講個d係integrated gpu 姐係都係gpu
TR係冇igpu的
而家啲人慣咗一塊所謂cpu乜都包
唔明咩叫gpu 南橋 北橋架喇
細細塊沙雕夠膽死賣幾千蚊
想問下既然GPU性能咁強大
係咪可以直接取代CPU?
真心唔識
唔得
GPU只可以同時重覆做一類野,例如同一時間畫10張圖。
CPU就可以同時做幾樣唔同類型既野,例如畫1張圖,開1個youtube,開1個LOL。
唔得,CPU同GPU擅長嘅地方各有不同
普通嘅programme會喺唔同嘅運算轉嚟轉去,但係GPU嘅優勢係同一時間做同一款運算,所以普通嘅programme根本用唔著,反而哂咗時間
同埋CPU同GPU用嘅memory都唔同,CPU係講求random access嘅速度,因為佢要計嘅data嚟自memory唔同嘅地方;GPU係講求overall throughput,因為佢要嘅通常係喺memory裏面連續一大抽data;你畀GPU計普通料,佢memory會唔夠快
更甚者,宜家嘅CPU溝埋以前北橋嘅功能(PCI-e、memory bus等),呢啲嘢GPU都無
貨櫃車可以有770匹馬力
跑車都可以有770匹馬力

咁你可唔可以用貨櫃車取代跑車?

GPU就好似貨櫃車,CPU就好似跑車
貨櫃車一次可以裝好多貨,但你想佢好似跑車咁快,係唔得嘅;
GPU可以同時平行處理大量資料,但你想佢好似CPU咁處理唔同嘅系統運算,係唔掂嘅。
Tegra之後仲有arm cpu?
grace arm cpu server用
fujitsu 都有arm cpu server用
CPU同GPU嘅基礎架構係差唔多
都係由control unit, Cache, ALU, DRAM組成
但GPU為左提升運算速度同效能係加左大量ALU入去
最大分別就係上面果個 咁當然仲有啲小分別嘅
Google搵下就有 想知Control unit cache ALU有咩用
可以睇https://ict.iitk.ac.in/wp-content/uploads/CS422-Computer-Architecture-ComputerOrganizationAndDesign5thEdition2014.pdf呢個
edge都有grace

autonomous driving 同jetson果堆sbc
大家都係von Neumann

不用分那麼仔細
N記退出mobile市場啫, 人地繼續有做ARM
樓主可以email問下Intel,點解搞唔掂DisplayCard
睇過一種講法

CPU就好似一個博士生
可以處理複雜嘅運算

GPU就好似一大班小學生
可以合力快速完成大量嘅簡單運算

兩個都做到大家既野

只係唔optimise 快慢問題

cpu for 佢果堆指令x86 64 avx
以前無gpu 咩都cpu做
之後再分拆圖畫部分比gpu做
gpu 就變左optimised for 3d 同parallel computing既晶片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞