其實GPU裡面既結構原理係咪都係由CPU既基礎上造出黎架

52 回覆
2 Like 31 Dislike
如果唔係咁,咁黃仁芬叫台積電幫佢公司做d乜
開係台灣論壇應該比連登易有答案
我都想學嘢btw

真心定假膠
同CPU一樣,依家d AI GPU都係用晶圓技術?
你個定義咁闊,所有IC都係由CPU變出嚟啦
唔係
GPU好多時要對成個matrix嘅data(一張圖其實就係一個matrix)做重覆嘅operation(例如落filter)
所以結構上會係一次過入一排嘅data
連gpu 都未 program 過。
tsmc係做wafer生產同封裝

intel amd nvda係晶片設計 分清楚
1) 人地個名叫 黃仁勳

2) 佢呢度有講NVDA係做 accelerated computing, 佢眼中其他咩應用都係 simulation
https://www.facebook.com/watch/?v=271072845479269
講到好複雜你都唔會明

好簡單同粗暴咁講

nvidia負責設計,tsm/samsung 幫佢生產

就好似tsm幫apple生產iphone 晶片

當然apple同nvidia最終成品都唔同

但係你都可以話佢地係設計者,之後將其中生產嘅一部份比tsm台積電做
你意思係咪 GPU 呢啲針對特定場境運算
而有啲CPU都做到上面呢類硬件嘅功能
只不過係強化咗 所以覺得GPU係base on cpu? 咁樣
CPU係single instruction single data(唔計SSE嗰啲extension嘅話)
即係CPU嘅程式係一條條好似A+B咁嘅instruction,每做一條instruction就出一個結果(A+B=C)
但係GPU係single instruction multiple data
例如個instruction都係A+B,但係GPU可以同時將幾千個A嘅data+幾千個B嘅data,出幾千個C嘅結果
原理係GPU每一個core都有幾千條thread,每一個thread就好似一粒迷你CPU咁,可以做一次A+B=C,咁幾千條thread加埋就可以同時出幾千條結 果
所以佢可以好快咁對一堆data做相同嘅計算,例如matrix operation
但係佢嘅限制同一個core嘅thread,同一時間一定要行同樣嘅instruction

雖然GPU嘅結構都有CPU原理上會有嘅嘢,例如都有decode instruction,有計數嘅地方(ALU),計完數會將啲data寫返入memory
但係實際嘅架構好唔同,例如CPU係一個instruction decoder對應一個ALU,但係GPU一個instruction decoder係對應幾千條thread,即係有幾千個ALU
另外GPU都有啲特定功能嘅circuit,例如ray tracing unit,呢啲嘢CPU唔會有
Nvidia負責寫新聞,TSMC負責印報紙
Amazon都話cpu同gpu好相似,不過cpu功能上多啲,gpu比較勁喺平行運算上
遊戲可以揀用cpu出畫面,不過好多時會有啲lag,同埋冇gpu出得靚
大約等如好多個特製簡易版cpu砌埋一齊去專門做大量重複性工作
所以工藝差不多都係揾同一間廠整 但設計差好遠
CPU= ‘連登冷氣軍師’
GPU= ‘連登送頭師‘
intel同amd至有設計cpu,nvidia從來同cpu無直接關係吧
intel amd nvidia 都有設計cpu gpu

intel amd 主要係x86 64 cpu
nvidia有arm架構cpu 叫 grace

amazon都有自家arm cpu
咁所有嘅cpu 都係查transistor 整出嚟😂😂😂
GPU :Nvidia Ada Lovelace , Hopper

CPU :Intel Raptor Lake
intel有fab
我都知 專登唔講廢事樓主更亂
準確啲咁講係cpu嘅igpu輸出畫面?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞