我國一孩生育率跌至0.5

199 回覆
124 Like 16 Dislike
食貴藥
又要車又要樓,仲要幾十萬禮金,邊個想結婚生仔?
少d 智障咪好
係一孩政策加 重男輕女
輕鬆啦,韭菜失收咪強推計劃生育
捷克本身工業實力咁發達 冷戰時喺蘇聯模式發展咁好 再加埋過去二十年有歐盟補貼
同中國喺過去三十年透過西方國家產業升級轉型外包嘅低端發展本身就有啲唔同
人口政策係表面因素 實際上可以係好深遠嘅政治問題/文化問題

捷克先得1100 萬人口
強勁重工業支撐住整體經濟發展
社會發展良好 保障全面
再加埋新興市場入面少危嘅人口中位數(43)
好早就決定洗大錢喺吸引生育上
算係走傳統福利國家路線

但中國因為政治原因直到15年先全面開放二胎
但全國整體經濟水平仲未足夠 真正拉動地方經濟改革嘅同時
富裕嘅沿海城市已經逐漸受到經濟發展帶來嘅富貴病
晚婚 少生 工時長 工作困身
當然仲有未提到嘅人口比例失調 年青一代出路難 社會保障系統破落etc

兩個唔同嘅case 反映住兩個情型(或者階段)
中國根本冇能力帶來足夠誘因吸引生育
畸型經濟發展只有令到內卷加劇
政策僵化而只有長官意志
社會氣氛低沉食子文化透支未來一代財富
政治文化因素不多無法令移民自由來往

而捷克喺冷戰後已經慢慢進入老化危機
比起中國更早進入高齡中位數嘅階段
所以好似片入面
所謂「女人為咗唔做嘢而搏命生仔」嘅取捨
都算係管治階層最後一搏了

相對嚟講
捷克都算好運
避過咗好似鄰近地區內戰 飢荒帶來嘅人口洗牌
比起中國人口基數冇咁大
不過捷克始終身處歐洲
年青人口好易流失(去法國做嘢etc)
比起中國嘅封閉都算係另一種福/禍

有錯請指正
一孩政策救咗世界
如果片講既係真都幾離譜
生咗一個就三年,唔使做嘢有糧出
班老闆仲邊敢請女人
台灣省呢? 一個中國
多年輕人一定有咁多工咩
冇工返 = 得閒搞革命
大陸都有補貼反而香港無
得個幾萬蚊補貼就叫人生三個
你就想 出世嘅外省baby都唔少

識講本地話都未必好多
講起呢個,其實我好懷疑當年廣東(特別係啲鄉下地方)根本冇執正嚟做
記得廿年前返中學時,喺廣東出世細細個嚟香港嘅同學,幾乎全部都係有三個兄弟姊妹以上
其實上面個屋頂都可以油埋佢
僱員男女比例太懸殊,好易比人告性別歧視老細分分鐘要坐監㗎
直頭應該直接屠
蝗根本係害蟲
以前超生就殺人
罰錢

而家唔阿韭菜用就想人地生

睬你都傻
我地係最後一代(如果無錢)
印度非洲嗰啲係咁狂生唔停喎
佢有得一孩係因為仲冇人權過印度非洲姐
新彊迫婦女打絕育針

自己諗
人造人咪得 洗撚生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞