[推到完場]  Apple WWDC 2023 - 6月6日 凌晨一點

1001 回覆
29 Like 10 Dislike
XR個term出現我個人覺得純粹係避免被認為你只做VR或只做AR
呢次wwdc算係近年比較想live睇既一次
iPhone果個其實都算嘅,佢靠個深感鏡頭痴啲嘢上實境影像
其實我覺得apple係想整黑鏡有一集嗰款眼鏡咁/類似整車嗰啲head up display喺個眼鏡度

但現有科技應該係天馬行空整VR嘅話就等倒米
所以我傾向同意現時個定義
要完全有一個virtual setting先算純VR,尤其係metaverse同VR games呢類
雖然呢類做法都牽涉好多sensors甚至cam不過都係為咗capture個用家,結局仲係要擺個用家入去某個「空間」
而其他方法,只要一牽涉眼前即時資訊,無論佢係用cam+mon定係glass都合乎AR個定義,佢只係將你suppose見到嘅野加鹽加醋
響呢兩個定義前題下,係無需要加多樣叫mixed reality嘅板塊,VR同AR根本無重疊
含啦你
呢張圖變左唔係memes
防cap 圖迫人影
2020咪有部A12Z mac mini dev
賣街先M1
原來今次都係播片
Good morning
黎左英國其中一個好處
就係唔使捱夜睇Apple發佈會
仲以為係唔使專登飛去打snooker
Marco Fluke原來都係連登仔

第一次個天唔係黑睇Apple event
好緊張 Iphone15
都算係
仲要好好太陽,睇完都未天黑
我記得一開頭話出貨量幾百萬
之後降到1百萬
之後再降到70萬
而家就話其實我地唔睇出貨量

雖然都啱但好柒
https://www.twitch.tv/lokjaihk
今晚都開咗live同大家一齊睇
仲有硬件台坦克巴
玩Live 係咪又會有返on9華語傳譯
但係apple推左咁多年ar都做唔起
次次發佈會一玩ar驚台下就0反應
6月關iPhone咩事
呢集勁sad老婆俾帽佢戴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞