[推到完場]  Apple WWDC 2023 - 6月6日 凌晨一點

1001 回覆
29 Like 10 Dislike
其實AR仲未有個公認定義
如果講由鏡頭即時影住出面再播響個mon度俾你睇,其實唔需要戴響頭,iPhone前cam同埋無反相機EVF已經係
有d人覺得最起碼要用眼鏡玻璃透到出面先係真AR,姐係車擋風玻璃display咁樣先算真AR,一播片已經當VR
所以Apple都覺得無謂搞咁清楚,叫自己做mixed reality算
headset而家根本係無用之物,狗尾續貂
其實最有興趣都係APPLE GLASS
應該點都會講一講
預下年9月左右開賣
其他都無咩期待
今次現場直播喎
MR真係有潛力
VR係出黎降低AR成本
所以先之前俾內部屌出黎做乜
不過添曲operations出身睬你都傻
坦巴
Twitter 有野玩
個心心都變咗style
下年9月?
仲有一個鐘多啲
權宜之計的確係應該盡早出一個版本出嚟先,要俾時間devs去寫同摸索
如果講XR goggle只係VR加cam的話,佢最起碼可以模擬將來堅光學AR glass個體驗同邏輯
假設同一set API可以轉過晒去XR,姐係到時隻AR glass一出就會有一個健全software environment
呢一點係點解meta嗰面好似咁弱,因為佢由零開始已經出街
但2皮做唔到
除非之後講明會出平版 好似HomePod mini咁

隔離豬西都特登出499usd
唔係話傾緊售價咩
同埋衣家話要等developer慢慢開發先唔會咁快公開丫嘛
有個尿袋仲可以點wireless
電池tech或者CPU功耗要有突破先可以做到內置電而唔大舊
咪玩啦年幾,邊個同你等

大把 developer 一早寫定 d app 啦
應該會似Apple Silicon Mac咁,developer可以租一個dev kit,但市販量產版係2024年尾先出街
咪玩啦,晨咁早開發時搵咗幾個同步整埋app啦
否則demo點俾人知點用
今年出得街啦,仲使等下年
AR唔係好清晰喇咩,擴增實境,實境影像疊加虛擬嘅影像或資訊

VR咪虛擬實境,即係虛擬世界虛擬體驗

而MR應該要做到有AR同VR嘅元素,虛擬同實境之間又可以有互動,就例如switch嘅mario kart live
出尿袋都係想分布啲重量去第二度
就好似m1 imac 火牛咁
M series chip功耗搞得掂,但電池就真係搞唔撚掂
你呢個係近年被接受嘅版本
但以前完全未有即時cam個tech嗰時,VR同AR分水嶺係講你有無generated imagery VS real life optical superimposition
一個iPhone用前cam即時播俾display已經係一個rendered image,就算直接由optical lens + sensor做到,都仲係
今日VR個定義縮窄到你要有3D generated environment先算VR
MR應該要有其他周邊嘢或物件互動或者環境互動先達到?單純AR同VR結合應該算係XR
我覺得XR定義好模糊
咁即係有產品啦
唔係點會無啦啦更新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞