天文學家從兩萬年前嘅洞窟壁畫,發現金牛座嘅蹤跡。星座居然係舊石器時代嘅產物!?

54 回覆
55 Like 12 Dislike
更多事例
除此之外,拉朋格魯克仲搵到其他洞窟當中可能含有嘅天文學知識。

例如,喺法國阿爾代什省嘅獅頭洞窟發現另一隻原牛。呢一隻原牛比起第十八號公牛仲要古老四千年,身軀畫住七個點聚成一組,可能係昴宿星團。

喺西班牙嘅卡斯蒂略洞窟,搵到一組源自於公元前一萬二千年嘅七個紅色圓盤,排列成向下嘅曲線,仲有一條接近五米長用紅色手印畫出嚟嘅飾帶。拉朋格魯克返到去公元前一萬二千年嘅星空,發現呢個圖形符合當時嘅北冕座,嗰條紅色手印可能就係銀河。北冕座喺公元前一萬二千年會一直圍住北極星轉而唔會落下。

喺凱爾特神話,北冕座被形容為星辰女神艾麗安蘿德(Arianrhod)嘅屋企,係一座冰堡座落喺北方、不斷旋轉嘅島。從依家嘅星空唔能夠理解呢個故事,呢一個神話會唔會係保留住公元前一萬二千年嘅星空呢?

不過,洞窟壁畫同星座嘅關係基本上唔可能得到證實。因為天空有太多星星,畫像有唔同圓點,咁就有千千萬萬嘅可能性。但係從十八號公牛嘅三個巧合,我哋要去思索,天空嘅故事,或者始於萬年以前。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞