天文學家從兩萬年前嘅洞窟壁畫,發現金牛座嘅蹤跡。星座居然係舊石器時代嘅產物!?

54 回覆
55 Like 12 Dislike
佢發現畫作當中,馬、原牛、雄鹿一齊交疊出現嘅時候,每一次都係先畫馬、再畫原牛、最後先畫雄鹿。而且,呢啲動物都總係會對應一年當中交配季節,同埋特定嘅時節特徵:

馬係冬天交配,而畫入面嘅馬有住厚重嘅毛皮同長長嘅尾,所以馬係對應冬天嘅尾聲

原牛係夏天交配同出現,所以牛係對應夏天。

雄鹿係秋天交配,畫入面嘅雄鹿頭上有突出嘅鹿角,所以鹿係對應秋季。(鹿嘅其他季節會脫角)

from:https://www.khanacademy.org/humanities/ap-art-history/global-prehistory-ap/paleolithic-mesolithic-neolithic-apah/a/lascaux
留名
但由於無直接證據,奧祖拉特認為繪畫中含有天空動物嘅諗法,仍然無被重視。

呢個時候,石器時代天文學步步興起,人開始用天文學去理解石器時代嘅產物,慢慢就有人提出比起奧祖拉特更大膽嘅諗法,繪畫既然係有關時間同天空動物,咁咪可能同星座有關。而呢個石器時代天文學,係由一個意想不到嘅發現開始。
再聽多次呢集發覺先民比我地想像中進步,又或者佢地對”宗教/神話” 呢樣野嘅重視遠超乎我地估計 (配合埋上次講哥貝克力石陣)

等緊出糧就join 牛哥$40
巴打好犀利! 搵到唔同集數之間嘅共同點

感謝支持!
podcast 仲有講太初存有論 都係講點理解初民嘅神話意義
史前藝術中的星象(石器時代天文學)
1921年,法國史前歷史學家馬塞爾・博杜安(Marcel Baudouin)發現一塊形狀似陰莖嘅海綿化石,上面有一連串黃色、啼狀嘅點,佢認為呢啲點嘅位置符合北方所望到嘅大熊座,甚至連光啲嘅星都會以比較大嘅點嚟表示。

西方人認為,圍住北極星轉嘅,就係大熊座,其實就係中國人所講嘅北斗七星,斗即係湯勺形,就係指北斗七星好似個湯勺咁。博杜安認為個海綿化石嘅本體似大熊座,而古人就雕鑿一啲點去表示大熊座,咁就表示住大熊座圍住北極星嘅情境(手持住海綿化石轉,就同大熊座喺天上轉一樣)。博杜安為此寫咗篇論文,叫做〈大熊與天上的陽具〉。同一個形狀,法國人稱為陽具,中國人稱為北斗。實在係文化差異。

不過因為唔可能知道啲點係幾時鑿,所以博杜安嘅發現亦無引起太大嘅迴響,不過佢係最早喺史前藝術當中見到星星嘅少數人。
博杜安嘅發現喺幾十年之後先得到更多留意。喺1972年,美國考古學家亞歷山大・馬沙克(Alexander Marshack)出版咗《文明的根源》,正式推廣石器時代天文學呢個概念。

馬沙克喺書入面講述自己去檢視三萬年前人類雕鑿嘅骨片,發現有六十九個圓盤或新月形狀嘅凹槽,排成蛇形線。呢啲凹槽係用二十四種唔同手勢刻成,應該係喺二十四個唔同嘅場合刻落,為咗記錄月亮嘅盈缺。佢亦喺其他骨頭、石頭、鹿角等等見到類似圖案,所以佢認為舊石器時代嘅人係會追蹤天上嘅情況,再以雕鑿去記錄,並且以陰曆(月亮曆)去記錄時間流逝。
其實係咪得現代人先會有"做人要充實,唔好浪費時間呢個概念“ !?
古時d 人日日望天打掛,其實真係好浪費時間,如果做下義工,睇多幾本書會唔會更好!?
有得浪費時間 即係有個人嘅時間被浪費
呢種時間好似金錢 可以被善用/亂用嘅諗法 係近代人有線性時間觀先會咁諗

但係古人唔覺得時間係屬於自己
一係活喺循環(無線性時間)
一係人係屬於神(無個人時間)

詳情可以聽第二季開頭講古人點睇時間
正呀喂 終於有新野
支持!
石器時代天文學影響住德國天文學家、歐洲天文學協會前主席麥可・拉朋格魯克(Michael Rappengluck)。1984年,有一次佢喺講座聽到拉斯科洞窟可能畫住星圖嘅講法,就引起佢興趣。佢就決定要好好研究呢個講法合唔合理,直至依家都繼續研究緊。

佢嘅其中一個研究目標就係第十八號公牛(Bull no.18)。佢認為呢一隻望向西邊嘅原牛所擁有嘅三處黑點,係藏住秘密,分別係後背上有打斜六點、包圍眼睛有六/七點、牛頭嘅前方有呈橫線嘅四點。

from:https://guerillaarchaeology.files.wordpress.com/2013/04/auroch-bull-no-18-hall-of-bulls-lascaux.jpg?w=388&h=432
「第十八號公牛」
喺開始講解之前,我哋首先要補充關於兩個星團嘅天文知識。

世界各地都會出現點狀圖,而最常出現嘅,係六個圓點,其中四個為一排、兩個為另一排。典型例子就係日本嘅車廠──富士汽車

其實呢六個圓點就係要代表夜空中最具代表性嘅景象──昴宿星團(昴宿星團有六到七粒星,依照觀看條件而有所唔同),睇落同太陽每年喺空中行嘅軌跡好似,因而成為好多神話同傳說嘅主角(作為太陽嘅另一形態)。而昴宿星團會繞住南北天極運行,佢嘅軌跡正正會明顯顯示住季節嘅變化,所以唔同文化都曾經用過昴宿星團做曆書。今日嘅立陶宛、馬利、安地斯山脈嘅人仍然會以昴宿星團去標示農時。

另外,畢宿星團係現代金牛座嘅組成部分,紅巨星畢宿五就係金牛座嘅牛眼,畢宿星團會喺牛眼附近構成一個「v 字」形狀,而昴宿星團就位於牛嘅膊頭上面。

from:https://www.sohu.com/a/522256427_120085179
了解咗昴宿星團喺金牛膊頭、畢宿星團係依家嘅金牛座之後,我哋要返到去二萬年前嘅星空,從天文學嘅角度搵出「十八號公牛」所藏住嘅密碼。
史前原牛
今日我哋見到嘅金牛座只有半身,因為我哋將原來嘅金牛身體分咗畀白羊座,喺二萬年前,金牛座係一隻完整嘅牛嘅形象,拉朋格魯克稱之為「原牛」,佢認為洞窟畫家就係將眼前見到嘅原牛,想像到出現喺天上。
點點星辰
當我哋對比兩萬年前嘅星圖,可以發現「十八號公牛」上面嘅黑點都有所對應。兩萬年前嘅昴宿星團會升上少少,喺金牛座嘅後背之上,而畢宿五旁邊嘅星亦會更為明亮。而左邊個四點,就係獵戶座嘅腰帶。

所以後背上有打斜六點、包圍眼睛有六/七點、牛頭嘅前方有呈橫線嘅四點,全部都可以對應兩萬年前嘅星空。
季節變動
我哋講過,昴宿星團可以對應季節變化,對某狩獵部落嚟講,觀察昴宿星團係非常重要,拉科塔族同夏安族更會以野牛嘅生命週期嚟命名月份,例如十一月係「母水牛生育之月」、一月係「幼年水牛毛皮染色之月」。咁將地上嘅原牛嘅生活循環連結到天上嘅牛就唔係不能想像。因為當昴宿星團落下嘅時候,就係狩獵季節嘅開始。

「他計算出,在繪製公牛十八號的時候,昴宿星團會在十月中的日出前一刻出現,在初春時運行到天空的最高點,然後在八月底消失,這表示昴宿星團的消失然後再出現,就正好對上原牛於八月至十月間的交配季節。」

所以拉朋格魯克估計,古人就係因為地上嘅原牛,想像天上有一隻紅眼嘅原牛,有住耀眼嘅背毛,頂住牛角往銀河方向衝過去。然後八月會返到地面,開始交配。
牛哥仲會唔會講日本遊記
我牛
唔講都唔記得
得閒寫埋下集!
感謝提醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞