[Change your f*cking car] F1 2023 西班牙站 討論區

1001 回覆
2 Like 19 Dislike
"馬來西亞賽車協會" (Motorsport Association of Malaysia,簡稱 MAM) 主席 Tan Sri Mokhzani Mahathir 表示,該國 回歸 F1 賽程 只是 "時間問題"。

馬來西亞 的 雪邦賽道 Sepang Circuit 自1999 年 開始主辦 F1 分站賽,直至 2017 後 名字在賽程表消失。而 另一大賽 MotoGP 則獲得保留。

當時的 MAM 主席 Najib Razak 解釋,成本上升是提前取消合約的主要原因。

儘管 馬來西亞 青年及體育部長 楊巧雙 (Hannah Yeoh) 及 雪邦賽道 行政總裁 Azhan Shafriman Hanif 早前皆異口同聲指出 未來 2 至 3 年,國家經濟狀況改善之前,將不考慮重啟馬來西亞的 F1 賽事。但隨著近年 F1 紀錄片 "Drive to Survive" 廣受歡迎,全球 F1 觀眾大增。Mokhzani 最近接受 新海峽時報 (New Straits Times) 訪問時證實,只要舉辦金額合理的話 及 得到 商業機構贊助的話,馬來西亞渴望重新舉辦 F1 比賽。

Mokhzani 指出 有不少現役 F1 車手向他表示雪邦賽道極具挑戰,祈望當局安排重返,加上 與 F1 賽會自 1996 年起一直保持著良好關係,所以該國重新回到 F1 賽程 並不遙遠。

另一方面有傳媒指出 馬來西亞分站賽的主辦單位管理層 近期活躍於多個分站的賽場內,令該國復辦 F1 的消息再度掀起關注。

汁:賽車台

我相信呢度好多都想大馬回歸
垃利都吊起咗?
Sainz 係第二次練習賽 好似 係出泳池嘅chicken 早入咗 炒 咪吊起
反正大牛屈到26年,不如早d升牛棚班牛仔練下
終極鳩up: 不如等max攞咗三屆之後提早放假比和牛去玩下
Up完都想派一打膠比自己
主席風火輪唔係浪得虛名
Sustainability Manager...所有車手踩單車返工?
睇車角度唔抵睇
成場車300km
即係得11個圈
現場睇架車喺你面前兜11次就完
仲要中間等勁耐

然後全長28km都要用依家嘅安全標準做返 大把位要改
F1啲鏡頭又有排set
唔make sense
又鞭
咁撚嗆口一嚟就叫人老母雞
呢樣野係未改建前嘅賀根咸賽道亦出現 因為賽道嘅大部分嘅路段都係森林 變相係Arena Session (即起終點直路個範圍)嘅觀眾基本上唔會點乜睇到重要嘅action 為咗解決 就將森林路段幾乎全部cut哂 就變成而家呢個樣
好L嬲
咁惡
排第二都要比人屌冇表現
好多連登仔都係咁
一嚟就話人老母係雞 條女係雞
總之係女就係雞係公廁
唔知幾多錢人工
起碼都十萬八萬
推動環保
以為佢會想做車隊管理層
正 又可以多一站揀
Track walk 都變左walk了,架單車收埋左啦

計我話觀眾入場買野食野飲自備餐具仲sustainable
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞