屯門屋邨有屋比雷劈左3次

294 回覆
511 Like 7 Dislike
又炒車
依家啲樓無避雷針架?
https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E7%B6%B2%E4%B8%8A%E7%86%B1%E8%A9%B1-%E5%B1%AF%E9%96%80%E5%92%8C%E7%94%B0%E9%82%A8%E5%96%AE%E4%BD%8D%E8%A2%AB%E9%9B%B7%E6%93%8A%E4%B8%AD-%E5%A5%B3%E6%88%B6%E4%B8%BB-%E5%85%A8%E5%B1%8B%E4%BC%BC%E5%9C%A8%E7%A7%BB%E5%8B%95-%E6%9B%B4%E6%96%B0-/380217

影片上載後吸引不少網民留言,有人質疑為何單位會被雷擊中,關心該單位情況,「唔係有避雷針架咩,咁都會中」、「轉彎都要劈入屋」、「閃電擊中咗,吾(唔)知當時單位情況會點呢」、「一定係有人發假誓,天打雷劈」;亦有網民笑稱是拍戲:「拍緊雷神呀」、「天外飛仙到啦」;更有網民表示其單位亦曾被雷劈入屋:「我媽咪都試過,屋企住高層,坐喺梳化突然有條雷電從窗口劈入屋,只係凌空一閃,好彩走得快冇事,冇損壞其他東西。」
可能佢講緊正極閃電vs負極閃電?負極閃電確實電流低過正極好多,持續時間冇正極嘅咁耐,搵到篇新聞講美國雷擊嘅致死率只係10%,而9成以上嘅閃電係負極閃電,篇新聞又話正極閃電致死率高好多,所以可以推斷負極閃電嘅致死率其實唔高?不過我覺得被負極閃電劈中會冇知覺就誇張咗,就算劈唔死對身體都好大傷害。
https://www.actionnews5.com/2019/04/13/breakdown-why-positive-lightning-strikes-are-more-dangerous-than-negative/
已經劈左兩次佢先開始錄
三次都葵扇,改判都慳返
基路亞/奇牙
係咪啲咩咩天線

啲子彈鳩屎咁細粒點打得死人
啲軍人揸槍都係做吓樣
公墓員黎?
雷公助我
咁果支幾百mm高既針咪係避雷針囉
你幾時見過幾百mm 避雷針,同得果幾百mm高 你咁勁可以計數計到cover曬全部低位?
如果支野唔叫避雷針,應該叫乜?
air termination rod
目的係咪避雷?
目的只係啲雷萬一打落建築物到,更容易經銅帶/rebar落地,避雷針係直程可以引啲雷打落枝針到
有裝,不過裝咗喺屋企入面
吸雷針
係咪公屋d 銅帶俾人剪走左呀
Shazam!
果間本來凶宅無人肯接,最後呢家尼泊爾人接咗手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞