屯門屋邨有屋比雷劈左3次

294 回覆
511 Like 7 Dislike
懷疑屋入面有人成日做不孝子開Post冇圖
原來有一下咁大聲就係咁來
唔怪得個屋頂成日穿窿
閃電俠
今次真係雷公劈友
真膠定?
收唔到有線就收深圳
似特效
白日飛升渡雷劫呀,咁都唔識,大驚小怪
會唔會假?
做乜無啦啦影棟樓?
條友 on9 唔係扮的
屌你老母 尼泊爾人
雷電交加︱被雷劈中單位牆角剝落 尼泊爾女戶主驚述:It's scary

今日(1日)早上黃雨警告及雷暴警告夾擊下,一道閃電劃破長空,撃中屯門和田邨和喜樓27樓一個單位。記者中午親到該單位視察,並接觸到被雷擊中的單住住戶,他們是一戶尼泊爾家庭,一家四口入住約半年。女戶主Gurung Preeti憶述,事發時聽到巨響及見到黃色閃光,丈夫事後檢查發現主人房外的牆角剝落。她形容當時單位像似在震動(The whole house is like moving...I feel like moving.),幸一家四口和鄰里也沒受傷,可算是非常幸運。

Gurung Preeti指,今早6時50分在主人房為就讀小學的幼女梳頭準備返學,突然有一道閃電疑擊中單位,她直言:「The sound was scary, the lightning is yellow.(聲音很嚇人,閃電是黃色的)」她表示第一次見到這情況,形容場面非常危險,並感到害怕「very dangerous, feeling scared」,她馬上與女兒跑出房間。丈夫事後發現主人房外一處牆角剝落,懷疑被雷擊中所致,她檢查屋內的電器,並無異樣;而事件令女兒遲了上學,亦令她害怕得不敢進入房間。丈夫隨後通知大廈保安,對方於10時許上門了解情況及拍照記錄。
個人經歷
試過一次坐快艇釣魚,見到老遠有烏雲
船家話埋返岸穩陣,

但係我地心諗:
屌你老母$350人頭
釣左冇二個鐘就返去,on9架咩
結果釣多陣先算

但唔夠15分鐘,不遠處行雷閃電
艇家話真係要走
結果我地走唔切,啲雨雲好快黎到
啲雨大到二米視野都冇
打落身度痛到 仆街,然後個天不停閃不停行雷
係好近好近果隻
果次真係以為會係咁先
好彩我唔係呢家人
炒咗車啦
公屋正路係無避雷針,只會用銅帶行曬成個天台 再突一枝幾百mm高針仔 有引雷落地效果 但係唔會令個雷打落枝針到
你利申俾雷劈過就話啫
原本個段片post 係青山散步嘅fb group,個gp 就係會係屯門周圍影咩都影,影棟樓唔出奇
睇你走得去邊
五雷轟頂差兩下就齊
係唔係避雷針失效
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞