Lululemon搞到我家姐無左份工

101 回覆
83 Like 613 Dislike
Lululemon搞到我家姐無左份工

先旨聲明,這個是正經post
我真係有野想同大家講
等大家唔好盲目追捧呢d所謂既名店

我家姐一路都在亞特蘭大一間Lululemon做sales
間店有好多有錢人同名人幫襯
做了很多年,已經是senior
咁多年黎都好俾心機做,經理亦好like佢
因為收入不錯又隱定,家姐原本諗住同拍拖多年既bf結婚

咁多年黎我家姐好少俾人投訴
而且同好多大客既關係都唔錯
前排黑人去過我家姐間店偷嘢
不過stop佢既不是我家姐,但佢一偷就偷左好多野

過左個幾星期,佢又再去間店偷
上次stop果個Day-off, 咁我家姐就頂上stop佢
開頭已經好有禮貌叫佢唔好偷野, 仲話報警拉佢
佢就無乜反應,望一望另一堆客
果堆客又係黑人,三至四個,偷野好大聲
個黑人就同我家姐講話可唔可以關左間鋪一陣
等佢偷衫
我家姐同佢講,佢公司一向唔俾佢地咁做
驚做壞個頭,除非真係有乜大劫匪,好多人開槍好混亂先可以咁做
但佢見到個黑人黑口黑面,都識做話打電話去報一報差佬
差佬梗係話唔得啦,至多唔捉佢坐監放佢出黎

咁個黑人就發老脾,鬧到我家姐一面屁
d說話勁難聽,又話自己偷野賺既錢多過我家姐搵幾年既錢
我家姐都唔敢得罪佢,一味道歉

跟住個黑人就走左人,家姐就同老闆備案
老闆了解左情況就無再追問

過左兩日佢接到老闆電話話收到complaint
話有人投訴佢態度唔好,唔理顧客感受
公司policy一向唔話俾佢地知係邊次事件
我家姐估黎估去都淨係得失過個黑人一人
總之俾老闆話左兩句

又過幾日,個黑人又黎
這次和件西裝友一齊,但好在成店都無其他客
我家姐怕又惹事,叫左個junior過去stop佢
點知條老西友係要點番我家姐stop..

根住個黑人就玩野,試衫,但話d衫俾其他人試過污糟
要偷新衫,我家姐雖然知公司唔俾咁做,
但怕左佢,唯有照做
點知偷左兩三件,件件佢都要咁試又無話買
我家姐終於話唔好意思,其實唔可以咁做
(根本明知她玩野啦.....)
再偷野就要報警拉佢
跟住佢件西裝友就鬧我定姐話"係咪話我地無錢買你地d野?"
我家姐話唔係,但佢照鬧
鬧左十幾分鐘
d同事見咁幫手,又照鬧
最終打俾差佬報案

之後連收兩封warning letter
早兩日接埋大信封
年尾俾人炒左
美國Lululemon有員工因為報警被炒

Former Lululemon employees say they were fired after calling police to report a robbery
https://www.businessinsider.com/lululemon-employees-say-they-were-fired-reporting-robbery-to-police-2023-5

Facebook有人中文summarize左件事
https://www.facebook.com/patrick.yeh.165/posts/pfbid034M1KpkxoCYQB9K6bbS5u69fXV16x7vjU61o95pwswdXjBmwvqomMguzH5m6Uw7yCl
我幫你short柒佢
以為係關家姐
姐係任打劫唔嬲,咁間公司都幾人道
大陸人喺香港出事就話上頭條啫,
Asian喺美國出事,根本無新聞價值可言...
而且撞正對面係小魚仙...
鬼佬都買佢怕...

除非你家姐係大陸人,
除你家姐"I can't breath"
除非個黑人講"Tai Wan is a Country."
Black Lives Matter~~~~~~
咁關家姐呢
真係BLM

唔係想歧視,但接觸過黑人,真係有啲玩制度嘅仆街

美國BLM 佢哋示威搶野冇事,衝擊國會嗰班用緊國安level 重判緊
真係你家姐黎?
我睇緊乜撚野

關門比我偷野?

比我試夠d衫 試到滿意再偷野?

做乜撚野?
痴咗線
Blocked
上一頁
睇緊乜
而家00後唔識經典潮文
關家姐潮文都唔識..
仲咁認真回, 自己GOOGLE
樓主白卡
之後連收兩封warning letter
早兩日接埋大信封
年尾俾人炒左

咁其實佢幾時俾人炒呢?

先唔講佢有無錯,公司跟足當地法例賠足錢俾你而解僱,就無任何問題啦

呢方面你嘅片面陳述中,完全無提
睇錯咗
以為你家姐喺Happy Lemon做
美運動服飾店遇搶劫 2員工報警抓人反被公司炒魷魚

加拿大體育休閒服飾品牌「Lululemon(露露樂蒙)」位於美國喬治亞州的一家分店先前遭遇搶劫,2名女性職員嘗試阻止蒙面劫匪卻失敗,最終還是讓歹徒得逞,結果事後Lululemon卻以違反公司員工政策為由,解僱2名員工,原因是她們「與劫匪對峙並報警」,還拒絕支付資遣費。

綜合外媒報導,遇上劫匪的是喬治亞州亞特蘭大一間分店的助理經理弗格森(Jennifer Ferguson)和另一名職員羅傑斯(Rachel Rogers),2名員工本月稍早在店內遇到搶劫,根據她們拍下的影片顯示,有3名蒙面人闖入店內,搶走不少運動衣物。

當時弗格森與羅傑斯試圖阻止3人搶劫,但被他們無視,搶匪離開店舖後,2名員工緊隨其後,目睹對方駕車離開,全程沒有與搶匪發生肢體接觸。後來他們通報警方,警察也成功鎖定3名搶匪,成功將他們拘捕。

然而,弗格森與羅傑斯事後卻遭到公司開除,弗格森表示,根據公司員工政策,她們不應該試圖阻止搶匪搶劫、也不應該報警或公開討論事件,事後只需要掃瞄一個QR Code,不用寫任何警示標語,以避免嚇到顧客。

弗格森和羅傑斯稱,地區經理曾公開質疑她們為何要報警,隨後公司沒有提供說明就解僱了2人,並拒絕支付資遣費。報導指出,Lululemon的員工手冊有寫明,「安全是我們的第一要務,商店裡的商品再多也不值得讓你冒著風險」,因此在發生盜竊或疑似盜竊事件時,對於追趕客人、或是與客人發生肢體接觸採取「零容忍」政策。
呢門生意好似幾好做
唔使番工賺大錢
Lululemon的員工手冊有寫明,「安全是我們的第一要務,商店裡的商品再多也不值得讓你冒著風險」,因此在發生盜竊或疑似盜竊事件時,對於追趕客人、或是與客人發生肢體接觸採取「零容忍」政策。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞