[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (5)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
Q:換錢邊到抵?

A:台灣當地用atm換最抵 ,機場就有atm拎錢,但係用atm拎錢 會收手續費 ,自己睇番自己間銀行有無收手續費
同埋記得開海外提款,架atm有印住銀聯logo 就可以拎錢。
排隊換既話,如果係換1-2000 港幣 ,計埋手續費,唔會差太多,但係拎超過2000 又唔想蝕,就一定要用atm ,周街便利店都有得用銀聯拎。

Q:想睇下匯率?

A:用銀聯卡就上銀聯網睇,自己計手續費同匯率,如果用plus換 就睇plus既匯率

Q:夜晚唔想落街想叫野食可以用咩app ?

A:一律建議用Uber eat,熊貓唯一既好處就係可以叫Starbucks 有時候仲有買一送一

Q:想叫車/的士,有咩方法?

A:如果係台北新北台中高雄桃園,Uber 優先首選,某d時間 Uber會抵過坐的士,而且台灣Uber既車普遍乾淨過的士。
如果真係要叫的士,line taxi/55688都可以用現金俾。
而你附近有便利店,你又好無聊,你可以行入去用入面部機幫你叫的士

Q:電話卡 有無邊隻好?邊到有得買?

A:首選係中華電信,台灣大哥大/遠傳 只會某d地方收得俾佢好。
呢個係台北既4g speed

一航二航出到去就有櫃檯排隊買,你亦都可以上網買定去到機場再拎https://s.klook.com/c/m3Dp6ZEJXP

中華電信亦都有5g預付卡賣 但係官網寫左目前無得預約拎
https://prepaidsim.twgate.net/index_tw.html

貼心提示:記得唔好帶有豬肉製品既食物入境
捉到會罰錢
特別係某航空 飛機餐 個垃圾包 唔好拎入境
好似要自己再打一個回覆出黎先pin 到
中介多數平d但有咩事想退款之類會比較麻煩你要留意下條款(例如淨係退番禮券/拖你勁耐)
個人感覺廉航通常官網買通常價錢差唔多會建議你唔好經中介,傳統航空就好似多d中介平既(但要對比番行李件數,重量係咪一樣)
留意番廉航行李通常要加錢所以有時廉航都唔係真係咁平(大概唔包行李通常會覺得hkexpress去台灣大概1200-1400先算平,國泰/長榮之類就大概2000頭)
簡位方面通常checkin前簡位都要比錢,到時online checkin會免費派比你。除非你想坐好前/長腳位/成班人去想方便d否則其實唔太必要
如果咁睇你中介網應該冇得簡位,但買完飛你可以試下用佢個confirmation number上番航空公司個網manage booking有機會可以補錢簡位(唔一定得)
人在機場
行雷閃電
等飛
6斤定6公斤
我多數都係直接航空公司買機票,萬一有咩事要改時間都方便好多

免費揀位要online check in 先可以揀,除非你有個2-12歲小朋友同行,CX可以買機票果一刻就會比你免費揀位。其他airline唔清楚
我都係而家先知有disney環島之星呢樣野,好似係台鐵黎?
如果唔係特登要坐呢架車,坐高鐵最快果班車1個半鍾就可以台北去到左營站
係特登搭呢架
你搭逆行定順行
十份/平溪夜晚6-8點可唔可以/有冇放天燈? D 天燈店會唔會開到咁夜?

唔該師兄
今日台北打風嗎?
黎緊去高雄四日三夜
行程未plan
但想問下你地會唔會買交通卡?
見到高雄有幾款交通卡
一隻叫Men go24/48/72 小時
一隻高雄捷運套票 24/48(kkday 同klook 有賣)
定係增值用悠遊卡都夠哂?
thankssss
唔該晒...因為我前排睇過個疫情前既旅遊網...話去到1700 所以想confirm 一下有冇新既

唔該你!
悠遊卡夠哂啦
其實去google map望下都有寫營業時間既
有冇人試過台北按摩 有冇推介
有啲地區發行既卡有特別優惠,睇你想唔想食埋呢啲野姐,買pass就一向都係睇行程,想慳錢就自己計下啦,無得懶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞