[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (5)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
Q:換錢邊到抵?

A:台灣當地用atm換最抵 ,機場就有atm拎錢,但係用atm拎錢 會收手續費 ,自己睇番自己間銀行有無收手續費
同埋記得開海外提款,架atm有印住銀聯logo 就可以拎錢。
排隊換既話,如果係換1-2000 港幣 ,計埋手續費,唔會差太多,但係拎超過2000 又唔想蝕,就一定要用atm ,周街便利店都有得用銀聯拎。

Q:想睇下匯率?

A:匯率我用緊一個app叫台灣匯率通 , 個介面係咁樣 我覺得幾好用

Q:夜晚唔想落街想叫野食可以用咩app ?

A:一律建議用Uber eat,熊貓唯一既好處就係可以叫Starbucks 有時候仲有買一送一

Q:想叫車/的士,有咩方法?

A:如果係台北新北台中高雄桃園,Uber 優先首選,某d時間 Uber會抵過坐的士,而且台灣Uber既車普遍乾淨過的士。
如果真係要叫的士,line taxi/55688都可以用現金俾。
而你附近有便利店,你又好無聊,你可以行入去用入面部機幫你叫的士

Q:電話卡 有無邊隻好?邊到有得買?

A:首選係中華電信,台灣大哥大/遠傳 只會某d地方收得俾佢好。
呢個係台北既4g speed

一航二航出到去就有櫃檯排隊買,你亦都可以上網買定去到機場再拎https://s.klook.com/c/m3Dp6ZEJXP

中華電信亦都有5g預付卡賣 但係官網寫左目前無得預約拎
https://prepaidsim.twgate.net/index_tw.html

貼心提示:記得唔好帶有豬肉製品既食物入境
捉到會罰錢
特別係某航空 飛機餐 個垃圾包 唔好拎入境
有蛋做嘅嘢嗰邊都捉得好嚴
有冇係機場抽D旅客消費金, 定抽中都係廢既
5月頭抽中左, 真係比張有台幣5000既悠遊卡你用。
只要間舖收悠遊卡既都用得
我上網睇天燈鋪頭係咪下午5點關門?

夜晚6-8點仲有冇得放?
講問Iqos 拎唔拎得呀
有D的士都會收悠遊卡

大家係咪通常用uber多過搭的士

大家通常買機票幾錢?
我而家睇緊單人六月尾去台灣(中華/express)全部2000起跳
幾年無去過台北 6月頭去

酒店好似貴咗咁多
兩條友以上都好D 一條友除非比貴D 唔係得好小選擇比你簡
pin咗先啦
原本想講廚叉但係佢又係同老母一樣專略傻瓜 所以話無計真係想去2000頭都要落搭
一樣,直接同航空公司買都冇咩分別
月頭book凱達都係五舊水,依家連買水差唔多成千蚊
如果無銀聯卡㩒atm
咁你地會係邊度唱錢
直踩 第一/二果菜市場
嗰邊機場
3月尾住過,冇見到有街友,可能早過12點返到酒店所以見唔到。嚟緊星期六都去住,應該冇問題掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞