[康城隊穿牆]打穿成幅主力牆,可以點還原?

118 回覆
83 Like 1 Dislike
唔鋸斷你要補返啲石屎都有排煩,嗰度啲石屎強度高啲,都唔知要幾多轉𨋢先得
何必呢,迫狗跳牆一陣老破跳樓,攪到成棟打直打橫十字變凶宅咪攪著自己
無得完全還原,就算鑽窿插鐵加coupler去做,load path已經唔一樣,會有locked in, 最好成棟樓review一次,睇返低層邊啲位置要加固返

估計可能加固隔離牆身,但唔會只係locally搞一層,可能要落幾層都要搞,直至到loading可以大致去返原先load path。要搵人計數,certify,應該要入埋俾BD批

利申: 結構工程師, 9up吓
做咩鳩,係唔係暗戀我
專業人士:100%肯定冇即時危險
佢開個門窿,可能800都無,又唔係成幅無咗,受力平均分散兩則,當佢係lego咁睇其實無咁幾粒係唔會冧。

問題係唔依法處理個個業主都on99搞幅主力牆,東一忽西一忽咁啲樓就會好牙烟。

香港冧樓唔係未試過,好耐之前有單嘢好似係紅磡,就係啲裝修師傅拆地下主力牆成層樓冧咗
真係癡撚線

個設計師同裝修係一伙人黎架?

又係個d Facebook 搵返黎?
爆個門位又係老破
爆曬都係老破
唔好逼我啊
可能係大陸做開家庭式一條龍裝修
成座既賣盤都會被壓價。。。
睇條友咩背景,唔係黃既最後應該會話只係有個洞專家睇完安全冇事

因為搞搞吓可能查到好多權貴都係咁做
唔講以為你買戰前唐樓傻閪
今鋪真係要用替身先搞得掂
買過二手樓點會唔知有得check圖則仲話自己買開十年半新樓
其實唔難
ON9夫婦自然會篩走正常設計師(aka. 嗰啲會同佢哋講嗰幅主力牆嚟唔拆得)
咁淨低嘅就係ON9設計師
而正常裝修佬又會畀ON9設計師篩走(aka. 嗰啲見到有鋼筋唔肯拆牆嘅人)
咁淨低嘅就得返ON9裝修佬

所以成件事只要業主ON9就得,一啲都唔難
甚至可以話係一氣呵成
痴撚線,設計師低能,個裝修佬又真係落手扑爆佢,正常見有鋼筋都收手啦下話,依家班業主頭痕,分分鐘全部單位都唔知點估價
日出康城 - 主力牆拆除及裝修服務示範影片
https://vimeo.com/831082741

如有任何查詢,歡迎按下列連結可從WhatsApp聯絡OooooLAB
𝐖𝐡𝐚𝐭𝐬𝐚𝐩𝐩: 9660 4740 ( https://bit.ly/3YREbEO)
E-mail: admin@ooooolab.com
Tel : 2722 7226

Let's have a chat !!

(Source: http://t.ly/-r7U)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞