喺英國買樓買中伏嘢,搞到奶曬嘢...

146 回覆
49 Like 699 Dislike
我大半年前左右一個人嚟英國,想搵個物價較低嘅小城市住,而咁啱我有個朋友幾年前移民咗嚟英國又住喺啲比較冷門嘅城市,所以就喺到落腳。以前成日聽人講咩隔山買牛實中伏,唔好用香港標準去睇樓等等,呢啲講法已經聽到滾瓜爛熟,所以我好謹慎咁一步步嚟,到埗後先租樓,再認真去睇想買嘅樓。

諗起果陣睇到間屋,平到難以置信,當時覺得可能有伏,就好用心去檢查每一樣嘢,例如地區治安、土地規劃、水浸風險、防火安全,有乜要睇嘅都睇曬。睇樓後開始買樓程序,律師查過又搵人驗下樓咁,都搵唔到有咩問題,所以都期待可以喺新家園過一個舒適生活。點知成交後攞匙搞完裝修,第一晚瞓過夜,先知道有樣嘢自己冇檢查到,正常亦唔會有機會檢查,就係喺間屋到瞓過夜。

呢間屋,並冇好似預期咁為我帶嚟平靜生活…

前排英國開始日照時間變得愈嚟愈長,所以裝修果陣就算搞到六七點都有陽光,一直冇發現呢個問題,直到第一晚入住,太陽落山夜幕低垂,我開始有種感覺,覺得有陣奇怪嘅寒意籠罩住自己,空氣瀰漫一股陰森嘅氛圍。我嘗試同自己講,我只係未適應呢個新環境,但令人不安嘅現象卻陸續有嚟。

一開始果陣成日聽到怪聲,例如半夜傳出腳步聲或者有人低聲講嘢咁。我起身落床行曬成間屋,檢查每一個角落,但都搵唔到任何會發聲嘅人、動物或者物品。雖然只係令人不安但我都繼續呃自己話一定係因為間屋有一定年份,有啲舊所以有聲好正常。

但之後開始愈來愈多事發生,有時啲傢俱起身果陣發現唔同咗位置,盆栽無啦啦瞓底咗。試過見到有啲影子喺角落頭閃爍,但一擰轉頭又乜都冇,只係有種比人監視嘅感覺。後來開始經常發惡夢,夢見一條好長嘅幽暗走廊,身後有個無頭嘅人影,醒番後開始唔只傢俱移位,仲多咗啲古怪痕跡,十足腳印嘅痕跡喺地毯到。

我開始頂唔住呢啲情況,就搵個朋友幫手。朋友建議我喺Argos買個CCTV影住間屋,睇下我瞓著期間係咪有啲咩事發生。我照住朋友嘅方法,錄咗一晚嘅片段,但自己唔夠膽睇,唯有去朋友屋企叫佢幫我睇下。我朋友好專心咁睇啲快轉鏡頭,去到某個位,我見佢呆咗一呆,暫停咗,又回帶睇番,佢成塊面青曬,間房靜到可以好清楚聽到佢急速嘅呼吸聲。佢熄咗CCTV個App,我問佢見到啲咩,佢用咗好耐時間去平服個心情先講咗一句…

「我都唔知道…唔好問…」

佢只係建議我唔好睇條片,同埋唔好再返去間屋到瞓。我朋友慣咗一個人住,所以當初我到埗英國果陣,即使佢自己住又有客房,我買樓前都盡量出去租屋,唔想打擾到佢,但如今佢竟然主動提出可以比我暫住佢果到,睇下點處理我自己間屋嘅問題先再算,可想而知個問題有幾咁得人驚。

我搵番買樓果陣嘅律師,問佢一條佢應該從來未聽過嘅荒謬問題,我問佢可唔可以即刻幫我賣樓,佢聽完都呆曬,而我人生路不熟其實都唔知咁做得唔得,律師又話咩HM land registry連你個名都未轉等等官腔說話。佢建議我如果有咩問題要唔要搵下當初個賣家,話以前試過有啲客人買完樓唔識用個boiler都係聯絡番個前業主去問。當然我冇同我個律師講間屋有怪事嘅情況,講出嚟都唔知邊個會信,但當我聽佢建議嘗試去搵番個賣家果陣,就有更加難以置信嘅事。個賣家以前一直用嘅電話都打唔通,個地址直頭係荒廢嘅郊區爛屋嚟。我第二日同個律師講,叫佢幫我由買樓律師變賣樓律師,個律師都滿頭大汗話未見過呢種情況,我話要律師費乜費物費都好我照比,只係想快啲甩手。

決定咗要放棄間cash buy full paid嘅屋後,就叫朋友陪我一齊喺中午入屋執走番曬自己嘅物品。執屋期間,發生咗一件事,我希望呢個會係最後一件令我心寒嘅事…我執到一個相架,入面有一張我喺呢間屋入面嘅相,但我唔知係邊個影,幾時影,只係感到個心跳到就嚟想反胃嘔出嚟。朋友問我咩事,又問我做乜將個相架當垃圾丟走,我果下講唔到太多嘢,只係諗住盡快離開間屋。

返到朋友屋企,終於算係鬆一口氣,我到依家都未夠膽打開CCTV條片睇發生咩事,雖然諗緊既然都唔會再番入果間屋,睇下又無妨,但另一面又好驚唔知會睇到啲咩。或者將來我得到一個真正嘅安樂窩,先至打開嚟睇?我都唔知,我只係想快啲有番個地方比我安居,喺書檯到用電腦上下網,而唔洗再喺朋友屋企客房張床到,用手機去警告其他人關於自己唔想回憶起嘅經歷。當一樣嘢too good to be true,就記得三思而後行。
紅字為重點
師兄咁慘 我可以出100英鎊幫師兄你接間屋 大家香港人
video or didn't happen
文筆幾好 略嫌唔夠恐怖
可唔可以up條片睇下
(你現在身處講故台.)

個切入點幾好,都幾食到個trend.
感覺可以寫Detail D. 宜家好多料容易搵.
講故台
冇是咁的 擺條片上嚟睇下先啦
Ching 公道
堅唔堅呀

擺條片上youtube揾下錢
最重要既野唔講你開係講故台把撚
作得幾好 有冇興趣寄個劇本返香港拍戲
擺條片同張契上黎睇下
真係有料到上左東張西望啦

樓主
長少少 講埋點驅鬼啦
講故要駁故
樓唔洗賣,開放租比人探險過夜,
另有拍攝器材出租(如影到異樣租金8折當宣傳)
屌你老母講故台
係完全唔恐怖
係咪netflix 套the stranger?
你以為搬走就冇事?
可以上總有一瓣
btw 邊區幾錢
Send 條片俾恐怖在線潘紹聰
可能可以幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞