千呼萬喚 Q3終於出了

93 回覆
2 Like 3 Dislike
新鏡都有伏?
吓 買Leica 唔係拎黎襯衫嫁咩?
好輕好細支 得閒影下野食相再post 上黎
你讀寫障礙?

有得揀唔會幫襯佢囉
俾錢人賺都想個過程無咁噁心嘅
Mkk啲四眼龜真係好醜樣
然後隔離隨時有班叔父圍埋嚟有得分咁發表偉論
而閣下嘅尊容就難啲囉

都要睇下你襯唔襯得起嘅
傻鳩先玩奶
自問19x 幾年前fg月入80k
中校果時做過校草(兩屆)
應該carry 到?
呢個spec 難怪m11+35 apo就叫一步到位
係呀好低配連登kit set
公屋白卡友都M9啦
M11 kit set都未係
基本都blackpaint m2 button
成個Leica討論區就比Block凸撚搞到cheap撚哂
影乜鳩呀屌
https://lih.kg/3358849

我唔覺扑凸識影相
最後嗰句係重點,Q簡單易用,畫質同重量之間平衡好好,外型低調,日日帶喺身都ok
以前作為一個器材撚一年半載就換新機,Q係唯一一部冇打算賣,話咁快就跟咗我7年
我都係
以前用M43,明明部部都差唔多但次次一出新機就換
自從買咗Q,咁就用咗六年

不過真係想換Q3
班打躉叔父係有啲kam
不過有時價錢同私人二手差唔多,又可以碌卡儲分,啱價都會去買
6年Q用家覺得Q3吸引嘅地方:
1. 60MP,crop相又靈活咗,Q 50mm已經得返8MP,唔夠4K Mon嘅resolution..
2. 反芒,貼地影貓終於唔洗估估下仲有高抄影祭典又方便咗
3. 長曝熄NR,完全唔明Q點解唔熄得,雖然Q長曝暗位就算NR都有banding…
4. USBC叉電,應該可以邊叉邊用?
5. Shutter掣,有鏍紋即係可以用機械快門線?但manual好似無提,而且仍然無bulb mode
6. WI-FI快咗,啲review講仲快過用條線
7. PDAF同person / animal detecton
先唔好講係咪需要理性買Q series
60mp係定焦機黎講都幾好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞