千呼萬喚 Q3終於出了

93 回覆
2 Like 3 Dislike
係真
Q 實際上係27mm
奢侈品/宗教產品/理財產品 冇得講平靚正
你買咗q 又會嫌唔夠pure /鏡頭太粗/ 太bulky /

Q係徹頭徹尾日本機 專利申請人 係飯山智子同未吉正史 同德國係冇咩關係

玩m都仲有得j下血統(雖然現實係德國廠其實都係問日本一間廠拎玻璃原料 )

盡信奶不如無奶 太相信血統/神話反而會玩得唔開心
畢竟m 機限制都幾大(rf patch / m lens)
但如果自己enjoy 就perfect 啦 用熟咗肯帶出街就係好機!
APO 35 玩返半年先
香港人真係好有錢
以前買Q有皮套送,Q3係咪乜都無?
用返Q2果個囉
謝謝師兄,學到野。
問題係影咩。

有心機玩的,可以慢慢買下玩下。個人覺得攝影的樂趣,係來自機鏡之間的交流,感受下支鏡的魅力,唔啱就放,試到支啱自己心水就留,享受拍攝的樂趣。

如果未有心水又有筆值,舊咪試下大路d 678妹,新鏡fle/apo等。

我個人幾鍾意支24,睇得幾舒服。還有支35pre a,輕身得黎又交到貨,近來出街大部份時間都帶佢。
從來都係

你去d名店睇下,未通關之前已經排隊買袋
2.8 都考經驗
都理解點解有人負評 用得奶都係有自己一套

我只係想講,如果m機已經唔係咁有奶味時
I.e
你操作習慣依靠visoflex/ liveview 極少用rf ;
手動鏡頭對你嚟講只係gimmick 你又好難上手;
你唔玩細光圈 唔估焦、超焦 ;
Aa 鏡頭/ apo 鏡頭 嘅高清味道唔係你心中嘅奶味/ 好似11663 咁嘅3D pop 已經睇厭;
比起外型黑漆玄學神話你更想追求真正現代拍攝需要: 人眼對焦 無反性能

其實q 會係一個好好嘅過渡,畀你喺當代最前沿無反同leica 大牌子之間拎個取捨,但正如前述,一旦你入咗q ,可能就會想追求更好性能,更好性價比(a7c 搭gm鏡唔好嗎etc) 等等想法,當然器材追求永無止境,亦唔係要個個做獨孤求敗,一機一鏡走天下,老土講句到最後真正滿足你內心需要先係最緊要。

仲有另外一句都提提ching leica 電子機其實冇咁多神話,相反qc 仲做得幾差,如果有心出貨要預咗等firmware updates 你先有比較好嘅體驗。

最後分享下對q3 /m11 睇法:
6000 萬像短版都大 喺冇防震下高像素係幾雞肋
比起執靚仔q2p 或者m11p ,跟返以前eica 落後時代aka 慢工出細貨,直接出q3 都算係被逼住回應市場對無反加速迭代嘅被動捱打,小細節例如反mon 未整合好,鏡頭仍然三代單傳,奇怪拍片收音spec 等等。但市場上28mm 全片幅一體相機確實只此一家,比起ricoh gr 系apsc 走極致經濟路線袖珍機身亦難相提比論。所以講到尾leica is leica,入咗坑點趕都唔走,未入坑嘅只會覺得智商稅到尾。退一萬步畀錢試下當租機,遲啲二手放出嚟依然有價有市,鐘意嘅嘢畀錢就有。
Me入坑半年點會走
好似上面師兄講,個人需要....
好似餐廳食野、影運動、黑夜咁,奶真係死晒
見過奶當年的賽車廣告相,真係慘不忍睹 ,真係心諗咁都出到街。

但影靜態人像,奶真係非常出色。日本機好似gfx咁越來越好,俾到壓力。

這個世界好奇怪,正正常常同人傾下影相分享下心得諗法/樂趣,其實都幾享受,比一些無聊野影響氣氛就無謂,如同d[大師] 拗、理埋九唔搭八負評,lee個世界總是有些視野短的人,自己覺得橙好食就唔俾人話蘋果好食,講野無pt,就好似同幼稚園學生講野咁.... 無謂因為咁影響攝影樂趣,時間應該留俾些值得的人。
Enjoy
幾年前剛出第一代好似2萬幾,果時覺得貴冇買,今時今日加到5萬更加唔使諗
Q出嗰時行貨都係三萬幾啦
same1數碼1菲林加4枝鏡,篤一篤計數機原來買呢堆野使咗咁多錢
所以Q 對一般人來講,其實好夠…
Leica Q Lines 先係Leica 最賺錢的項目
易入口、一個價錢就夠日常用…

Leica M 系統,大部份玩家都未必會買新鏡
買二手六七八枚錢又唔會落Leica 手…
所以Leica 先自己復刻M 鏡…

Leica Q 成功取代CL APSC Lines...
反正台機都係Pana ,開發成本有限…
我覺得q3 係玩盡最先進無反後既end game
佢係一部比你日常無負擔記錄生活既好機
而事實上市面又真係得佢一部現代ff compact機

呢口價玩無反可以買到部r5 + 2870, 性能畫質片質ergonomics 都有,但就係好大件唔會拎出街日常
CL真係好慘,生存唔到收埋皮,同R同樣命運,其實R都唔差,很可惜。

BTW你段野咁中性都有人負評....
心癮黎,我買完支35/1.4 pre a半年又想買35 apo,真係好鍾意0.3對焦同apo。
真,依家都心思思想換支新50.4,最近對焦可以近過0.7m真係幾吸引,不過無錢
我都覺得呢點好吸引 諗緊入唔入
貪個紅圈易襯衫姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞