intel呢隻股,簡直係晶片股之恥

114 回覆
187 Like 2 Dislike
AMD唔掂嗰排
Intel直頭當消費者狗咁玩弄
完全唔明點解呢間公司都會有fans
早幾年x86個招牌算係AMD同佢保住左
否則情況應該會更差
x86市佔比人搶唔少
又比ARM壓迫
都算係佢不思進取既報應
果d是膠唔是fans
打機慢過人又熱又食電
唔係牙膏廠無好結果
係有對手既牙膏廠無好結果

老黃手術刀咁精準既牙膏>amd都係唔夠打>NVDA獨市>股民滿意
intel牙膏>amd追過>intel跌市佔>股民唔滿意
點解讀錯?
XPU 延期/25年暫時以純GPU 架構出世喎
GPU 22年出左啦
其實係咪佢對手太廢
所以成撚日都係到賣牙膏
但係稀土既加工得中國同越南有
係,因為污染環境外國先唔做
係 所以之後都唔會做 結果一樣
自研出M1 唔算啦
咁intel Arc咩嚟?
睇吓總加速師會唔會發癲斷自己米路,不過而家澳洲同美國都開始自己加工
顯示卡
美國竟然自己加工?有無資料睇下
https://comptroller.texas.gov/economy/fiscal-notes/2021/nov/elements.php#:~:text=Currently%2C%20the%20only%20U.S.%20rare,the%20world's%20rare%20earths%20production.
//Currently, the only U.S. rare earths mining and processing facility is the Mountain Pass mine in California’s Mojave Desert. Operated by MP Materials, the mine accounts for close to 16 percent of the world’s rare earths production.//
你單野2021年 MP依間野好似到依家都係全數運去中國加工再運返黎
4060ti 快3060ti 10%
gpu 以後唔會係AI 主力芯片
食埋呢5年水就差唔多
N好多年前AI仲未係潮流就發展緊machine learning同data center ,家用市場好早就變咗副業
如果SoC發展得好會再快啲萎縮,得返發燒友同專門產業有需求
intel唔係賣牙膏嘅咩 邊忽係晶片股
人哋升佢唔跟甚至倒跌都好合理姐
M1 勁撚到M2 冇乜人買
多謝幫我答佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞