登記取消捐贈器官之後係要再回覆email再加身份證副本

120 回覆
200 Like 5 Dislike
email id copy
國際大都會 一線城巿
如果email domain都pretend 到就假多

我用智方便入去,原來而家登記器官捐贈要俾身份證。。。。。但我用智方便取消已經直接核對身份仲電郵我攞身份證係咪on9?

之前器官捐贈冊電腦化已經唔通知我情況下自動取消我記錄,後來我去重新登記,嗰陣唔使身份證對身份,就咁網上墳表。

不如家陣同以前一樣,又全部取消,再重新加身份證副本核實登記啦。
我都收到email wor,
但真係好假, 平時銀行問我野, 都唔會咁樣send email 叫我比ID佢,
如果係真政府email, 咁就仲衰, 完全無網絡安全concept
我都收到,唔敢覆
NO IT.....
咁即係冇再做過upload身份證登記,就係冇登記咁解我都記得自己填多過一次捐贈,但應該冇試過upload身份證
登記取消有個reference no.封信完全無refer到
可信度成疑! 同埋點會無個人資料?
如果係真呢封official email都好流下⋯教人難以相信⋯
似係佢轉左玩法
我係上兩個星期取消
打電話俾我問我身份證,我講完之後就即刻收到取消個email但唔係問我拎身份證相
其實銀行亦唔會咁樣出個auto email問客人email ID/passport比佢,
呢D低級錯誤竟然由政府做
如果純 IT 狗 technical 咁講,我收到果封 email 呢,防 email spoofing 的 SPF + DKIM 二個 test 都 pass
Email 係由 mail11.scig.gov.hk (202.128.252.44) 呢到 send 出,仲要係用 IBM Notes,都幾肯定唔係假的封 email

至於點解個樣咁流就 ......
我都收到 點部署好 但唔覆係咪又取消唔到
最安全一定係親自拎ID去取消, 仲係香港的話最多請半日假去搞,
但我係外國, 點算, 我連骨髓都想取消, 呢個真係唔識點搞
我都收到啦,可以點搞準備打去問清楚
正苦真係識玩似真又似假 又要14日
個政策改左就出黎同人講呀,明明日日都有人出黎講野
同埋要整個網出黎俾人upload 資料,邊可能經email send 出去
個email 咁樣係咪搏人唔覆

拿,我就唔記得呢個係打咗電話嚟cfm先有
定上網禁完就有喇

但最基本有你個中英文名,取消日期
重新登記方法
管理主任變咗辦事處?
睇嚟改得好急喎
啲資料佢地會賣去邊??
pish pish pish
衝生署通知:
你的器官已被...

廣東話請按1字

廣東話線路繁忙,正在轉駁:
普通話線路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞