登記取消捐贈器官之後係要再回覆email再加身份證副本

120 回覆
200 Like 5 Dislike
點解 @ 前面有 hkid 咁強調?
domain 可以假扮
email address 唔可信,可以偽裝出黎
sender用另一個email send但係可以偽裝到其他domain

即係咁,例如叫外賣
我上網落完order二秒後就send email嚟confirm
有齊我order既資料,咁先啱㗎嘛
佢呢隻咩資料都冇,outlook都set到即刻回覆唔洗等兩日啦
見到檔案上限為2MB就知係可信
要check埋header,dmarc record。
呢個真係扮唔到,如果張證書同個send出來server唔同一定過唔到。
可唔可以覆張維尼圖比佢
早幾個月只係打個電話嚟 confirm 個人資料
我直接收到確認取消電郵喎

咁申請學生資助同喇啩
有名有編號
電話響

衛生署通知,你的取消器官捐贈申請現已到期,請按一字聯絡客服
我都收到一模一樣
我覆佢 電郵冇加密
叫佢打黎同我核實

CLS嫁咩 咁樣attach 張身份證俾佢
好人好者做乜取消捐贈
死咗又拎啱走
依加俾人呃番係報應
你已經講到安全嘅email
我想講佢無消化過我send比佢嘅嘢
隔兩日先回個罐頭email
咩都冇,仲流過詐騙email

係有呢個email,但學前面師兄講。email可以假扮
如果個個都親身去排隊排到落樓下
啲差佬會唔會又話非法集結全部拉晒
password都叫話唔好叫比人知
而家email叫你比ID, 如果係真既, 邊個諗出黎既唔該炒左佢
一D網絡安全意識都無

如果係假既, 最新騙案???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞