油氣交易討論區 (3)

977 回覆
1 Like 1 Dislike
跟佢買左CVX
港股3桶油長升長有
反而美股有啲上落食下
ching可唔可以指教下
見到ng又到歷史低位想入手

點解會剩係諗ung唔會諗unl呢?
我見好多人都剩係睇ung
係咪unl有咩大缺點
NG市場唔大 通常都係集用UNG BOIL KOLD呢幾隻
UNL日均成交150K但UNG 9M
睇圖表真係一日得一兩單大單 其餘時間得三位數咁
出入同spread可能有難度 尤其係pre/post market
issuer就一樣既(USCF)

拋開呢d唔講
我睇落UNL平時似UNG迷你版(lower leverage)
但大trend會跟足(e.g. 2020,2022,2023)
都好make sense 因為大trend係近期遠期一齊去
decay少d係幾明顯下既 因為每次只係roll 1/12

option就幾肯定UNG先得
正股就除非長渣否則分別應該唔會太大
開市時可以再留意下 出入困難係硬傷
好詳盡多謝你先ching

咁其實睇落無乜大缺點
係細價同埋出入有果下麻煩d
不過其實我有買過試過d spread
覺得都還可以接受
我最主要考量係個decay問題
因為2020年有試過入ung揸左大半年
最後坐唔住走左

依家諗番如果當初係入unl
可能就做到心目中跟到9成trend既效果
行家
我星期一留意下先
premarket liquidity如果要短炒幾重要
佢成日0800ET左右有異動(cash market open/weather update)
如果呢d時間可以trade到就唔錯
我又無諗短炒呀
今次揸都係諗長揸有耐性等

唔貪心等有日返到$3就出貨
唔記得講
其實十幾蚊我都算架啦
UNG同BOIL合股前都試過得番三四蚊 完全用唔到
又gap down
open interest 點參考?
即係買跌買升都多左人
呢方面我都唔知點解釋 但通常都係果幾個pattern
最衰呢個data每星期先出一次
開始落左第一注UNL
個位數股價但0.03 spread喎師兄
開左2個鍾 mid都冇人show我
都係抱持一樣諗法
入夠貨,等半年大半年ng去到$3就走
唔介意spread
sp隨時一個禮拜就食得
今朝大彈
有人開始頂唔住cut production
黎緊應該到 Cromstock 頂唔緊cut capex

AR EQT RRC 最多hold 同減drill team
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞