油氣交易討論區 (3)

970 回覆
1 Like 1 Dislike
之前油價高 整左好撚多associated gas出黎
好在而家油價落番
呢方面問基巴熟好多
我諗production跌都係24Q1既事
而家唔升已經多謝曬
5.5好驚喎
凍唔凍夠根本唔多關事,你見全個歐洲 60% 落大雪係一早已經 GFS / ECMWF 講左,而加都係一樣 OIL GAS 都收收地皮。GAS 頂多上番 2.87 左右之後又會比人聯手打番落去

個基本因素無變,俄烏一定會硬著俄佬係天然氣上已經無 say 收皮,就連打算暗中搞著個中東都柒埋比以色列有晒藉口做全中東制霸咁壓,所以 OPEC 開完會大插特插,USOIL 穿左近來 support line 都明顯係呢個理由,仲要好大機會去到 70 邊

而去 70 邊我諗仲要係呢一個星期內會發生既事,之後就大家放假收皮。過年之前上唔上番去都係一個問題

見金同 bitcoin 已成關連既避險資產就繼續衝高,不如睇埋金會唔會回先?有回既就啲資金去番 commodity 先較好喎
油係國際d 氣Henry Hub淨係睇美國國內supply demand
export一早cap曬 唔睇天氣睇乜
你咪試下一個冬天draw 400bcf above average睇下會點
唔洗啦,用之前幾日既 trend 畫落去你會清楚見到

我由頭到尾都只係講氣 完全冇講油
BOIL KOLD今個星期開始roll去3月
而家仲係1月(NGF24)
但佢用market close而家係future close計價
所以你見到NGZ/NGF係-4/5%
但UNG係-3%而BOIL/KOLD係-6%
5蚊都可能要穿

氣仲大鑊,佢呢一兩日上唔番 2.71 就會落到去 2.43 附近
睇圖 睇到產量幾多 Reserve幾多 Decline rate幾多
你既2.71 係指 1月 2月 3月 定4月 Future
ta人唔會明到底spot NG1! 同UNG有咩分別
油井associate gas係咪到頂了
$70既油 對每個basin黎講 都係正數 應該唔會縮Rig

反而 under $3 既haynesville 唔sustainable

不過long term factor 都係terminal capacity 令到同國際氣價接軌
long term可能long到比新能源取代左都未得
次次爆升都有人用TTF推HH可以去到幾錢咪又係去唔到
2024-26加果堆terminal加完都係唔夠但再之後暫時冇乜plan

btw haynesville冇記錯佔比唔高
同埋HH而家同2019成年差唔多
但TTF-HH 2019得$2/mmbtu
而家企硬$10/mmbtu
你點睇
只要terminal落成 一定係HH升上去 縮個spread

等同 美加 Mainline 擴建 ,WCS 同 WTI縮spread , 都係WCS升上去一樣
問題係幾時
講左十幾年 唔會你起幾個terminal突然搞掂左
但呢個單眼佬都知 所以HH Future 一路都contango

等機會有backward買 就係發達之時
記得一路都起緊喎
所以HH 係一個upside > downside既局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞