【小說音樂化】YOASOBI 討論區 (20) 電光火石 ARENA TOUR | 推しの子 OP

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
去到菲律賓都唱返日文添
唔知UA唱咩文
其實冇咩可能現場唱到英文
日文都已經氣咳
泡菜仔BTS攞Billboard冠軍都係唱英文版

唔好諗到班歐美人咁醒啦
要打入去歐美市場唔唱英文基本上冇咩可能
當然1963年有隻日文歌都上到Billboard No.1

V型電磁俠響菲律賓紅都只係一個偶然
電視台都只係諗住播套普通嘅日動
當時點會諗到竟然著變成革命歌曲
正確 想當初kpop興起 第二最大市場就係日本
全部kpop有名氣既都出哂日本ver同日本開演唱會

我感覺上idol首歌係歐美地區紅既程度係勁過亞洲
所以出番首英文ver都係無可厚非
同埋站在外國角度 可能有班鬼佬係因為首iodl先識YOASOBI
而佢地又出番首英文版 某程度上會擸到班新fans出黎
真 佢地有哂audience data
今次急急腳錄首英文歌
唔係好似上次咁成個album出
睇得出首歌幾受歐美地區歡迎
英文版首日view數過四百萬,有啲surprise竟然係高過原版任何一日嘅單日播放量,原版今日嘅view數都升左啲
睇下後勁點啦,不過至少今次出英文版無論喺宣傳定打榜方面作用都非常大
照睇好大機會會響美國出實體CD上Billboard US Hot100

又要準備科金喇
Ok既,不過香港唔係咁多地方賣
Hot100又難啲除非首歌喺外國TikTok blow up到,好似呢排紅緊嗰首Cupid咁,如果唔係英文版大機會都只係提供到短期boost,但都好過無嘅
現實嚟講又真係幾難打入Hot100嘅
泡團 BTS 5050 MV show靚仔靚女大堆頭跳舞 視聽效果贏晒

我地夜遊嘅MV只係得動畫
冇睇過呢套動漫又真係唔知佢做乜架囉

就算出真人MV,論外形...論做形...二姑奶肯定輸晒囉屌
又夜遊又二姑奶
又只係得動畫
你係 fans 定係入黎爆閘
唔係fans又點會吹到呢堆嘢

BTW
英語版「アイドル」MV爆速500万回再生!
https://twitter.com/YOASOBI_staff/status/1662280272669466624?s=20
我諗大家都對呢首英文版冇乜讚賞
所以呢1日5M完全證明到YOASOBI外國市場好有potential
(海のまにまに出左兩個月都係得5M views 我個人好鐘意呢首)
我覺得idol 英文唔差喎
其他聽完一次算 idol會想繼續聽
當然最正點都係日文原版
見到好多ching彈英文版
估唔到英文版view 率升勁過日文版
1日5xx m
why why why
lie lie lie
海のまにまに呢隻我反而麻麻
放咗入手機聽咗幾日就Del咗
係個MV救返隻歌
登登東
申申東

首歌聽落好C伏
4號抽中arena位
埼玉咁大你都中arena
你點抽的
最初以為係回氣歌
聽聽下都幾難唱,
勁多轉換位
其實yoasobi 要行得遠
ayase都要整番多一,兩首比ikura 回氣
唔好首首都咁地獄
聽完演唱會唱live 好鍾意依首 ikura唱得好有feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞