【小說音樂化】YOASOBI 討論區 (20) 電光火石 ARENA TOUR | 推しの子 OP

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
次次英文版都唔改mv啲日文歌詞字幕
英文版個鼻音idol好銷魂
登..登..東
申..申..東

變咗
Unconcerned
Brightly glow
原來個Video下面有條link,係可以聽到Idol嘅音樂版
https://piapro.jp/t/KQn0
英文版嗰音調怪怪的
唔知係咪先入為主
#JASRAC賞 金賞は『ドライフラワー』

金賞:『ドライフラワー』(優里) --->Sony
銀賞:『夜に駆ける』(YOASOBI) --->Sony
銅賞:『残響散歌』(Aimer) --->Sony
国際賞:『NARUTO-ナルト-疾風伝BGM』 ---> Aniplex (Sony)
外国作品賞:『Butter』(BTS)---> UMG日本發行--> Sony美國發行

https://twitter.com/JASRAC_1939/status/1661265449605279746

日本音樂著作權協會(JASRAC)音樂獎 ---> 不如叫Sony音樂獎啦
佢派張紙咋枝打call棒俾錢買嫁
罪大日本一向咁強勢嫁啦
聽落好似英文版會難唱 d
夜驅輸左
好唔鍾意佢故意搵同日文同音既字黎填英詞
先唔講邊個version好d,ikura真係有好比心機練英文,進步左好多
英文版都輕鬆4個鐘破1m
對比其他英文ver有啲1m都冇
英文填詞來講
有幾句隔離私翻仲靚
仍然覺得唔駛出 eng ver.
分薄晒

最後果句 i love u
日文好聽太多
同感
打海外都無必要首首都整英文
日文已經夠吸引
英文又要辛苦ikura特登練一輪同ayase作
英文版應該唔關ayase事
今次佢連監錄都冇份
而家先知

不過都係覺得音樂嘅嘢冇好大必要整另一個語言ver(歌詞仲要一樣意思咁滯)
唔識日文嘅人都會照聽 自己查意思
好聽到咁 咩都唔係阻礙
https://ddnavi.com/interview/1132174/a/
有無巴打入到去睇interview內容
VPN轉日本
vpn
有冇chrome VPN extension推介
宜家個vpn得歐美係免費入 日本要錢
買個vpn啦
正常啊,邊一首英文版好過日文架
encore個英文版已經係最好聽了

懷疑係d mgt 怕執輸要揹鑊
所以明知效果唔好
都仲係keep 住要整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞