傷風/流感/Covid RAT+ve/確診圍爐區(161)

1001 回覆
31 Like 6 Dislike
https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/tp_pd_antiviral.pdf
想食咪食
續間打去問邊間肯開比你先去
做乜撚咁想食吸毒?
佢breaking bad
已做
已dallers buyers club
但凡政府限制邊樣嘢
嗰樣嘢就有用
Day幾
我上星期三中招
中招前已屙到9彩
又有燒
星期三早上做快測冇事
睇醫生話腸胃炎
點知中午退左燒就2條線
咳到嘔,有啖
星期五睇政府門診,佢開感冒藥,咳水咁

琴日一條線
但琴晚果頭痛到想死,因為食必理痛食到當日上限
入咗QE 急症室等左6個鐘,最後忍不住番左屋企附近睇醫生

今日一條線,明天番工
第二次中,唔知會唔會快啲冇事
恭喜你好返啦你今日係咪無咩事?
P字,24小時臥薪嘗膽咁苦
今日係頭痛到飛起
睇完醫生冇咩事

不過果種痛係人生最痛一次,好似果頭就爆咁
總共睇左2次醫生
頭一兩日個喉嚨好痕 好似有D野係入邊痴下痴下咁
跟著第3日開始發冷發燒去左睇醫生
唔知係咪D藥力唔夠重食晒D藥都未好番 又發燒又發冷咳到個肺就快跌出黎
跟著睇第二次醫生打左枝感冒針再食左3日藥訓死左 淨係食米線同埋粥
好番之後 有時番工果陣個腦會Hand下機總共病左成個星期
轉陰第2日 昨日已冇服用褪黑素
靠中藥同係屋企執下野 訓得唔算好
但起碼訓2個鐘 醒下 再訓2個鐘
個咳好隨機 有時咳到肺到甩 飲幾多暖水都冇用
有時間唔中咳下 頻率會唔同
不過周身肌肉而加好易攰 連行路都會氣喘
條氣管比我咳到呼吸唔可以吸盡 一吸盡就必定會咳
不過而家先調理第2日 身體好過之前
Btw 未中新冠前 有咩病都係睇西醫 絕不睇中醫
而家心境轉左 慢慢調返好個身體佢先
日日都食M記? 係咁飲凍野? 不復存在
每一秒都有鼻水,就算幾少都會積少成多
食敏感收鼻水藥啦
我同你個歷程都幾似
宜家day 8 先變返近乎肉眼不可見
me
肋骨痛here,心口那住那住訓唔到
3吧
琴日先有線
大前日冇
但冇大家咁嚴重既說實就
唞氣唔順here
食止痛藥 今晚早啲瞓
哇屌 唔係零副作用
琴晚要去急症室係因為我已食到必理痛一日的服食上限

食左藥冇咩事,不過果腦浮下浮下
如果唔係頭5日
試吓布洛芬?
關於咳呢味嘢呢
而家中既,可能9成鼻水倒流
事關據說新流行品種已不太可能落到下面
咁但係明明鼻涕唔多喎。
其實鼻水不停分泌直接落喉嚨吞咗正常,
病既時候就大量兼滐,
呢啲都發生喺喉嚨深處,未必喺鼻度。
所以我就係唔係有冇鼻涕都會擤鼻涕
有時整到小小出嚟就會停咳好長一段時間既
以上非專業自己參考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞