前女友「玩一圈」回頭找他求穩定 男10理由拒絕:幹嘛選妳

154 回覆
2775 Like 21 Dislike
14個負評係咩心態
女的蠢姐搵番前男友,識個新的,扮洗下底大把毒撚埋單

底呢d野跟一世
你估話洗就洗
臭雞
一名男網友5年前和小3歲女友求婚,但被對方以「還年輕不想要定下來」為由拒絕了,沒想到前陣子女生回過頭找他,而男網友則用「10個不想要的理由」回敬,直說「我們的差別在於充實的價值,請問……我幹嘛要選擇妳?」

「妳玩了好大一圈再來找別人、給妳穩定,不覺得缺德嗎?」男網友問道,當年他26歲,和23歲女友交往3年,想說自己有穩定的經濟能力了,於是和對方求婚但遭到拒絕,「妳說因為妳還年輕不想要定下來,想要再多看看,也想要自己闖出一片天,沒關係就尊重妳。」

男網友表示,「如果她拒絕我後,是好好的充實自己、讓自己更有價值,還可以不依附任何男人,我會佩服她;但如果是用自己青春賺取工具人或是長期飯票,對於男女來說都是不可取的,年輕什麼都想嘗試、不想那麼快定下來我可以理解,但因為年輕就玩得風花雪月我無法認同,既然成年了請對自己負責,不要只會檢討別人。」

5年後的現在,女方再次出現,直說遇到的男生很少穩重又負責的,不然就是只想上床,根本打算繼續玩,不願意進入婚姻、給名分,並坦言原po很適合走一輩子。

不過男網友拒絕了,他說「第一,我不是回收的;第二,我不是工程師所以配不上妳;第三,我所了解妳的“看看”根本就是“玩玩”;第四,我沒有義務等妳成熟;第五,過客的身分是妳選擇的;第六,用當下的快樂換來以後的痛苦,是現今社會很多人的遺憾;第七,如果我賺的錢變成妳臉上的隔離霜,不如拿去作投資,因為老了妳的臉也是壁紙;第八,我不想把婚姻給一顆不安定的心;第九,虛榮心是永遠很難滿足的;第十,妳的心很醜,身體也很髒我不想要得病。」

👍🏻正評
香港男人學野啦
有啲仲喊苦喊忽求條女返嚟
完全唔明連登仔J黎做乜
依單野好明顯係個男方有料 條女唔知足者
連登仔個個死毒撚咁 又冇料成日開口埋口臭西 你覺得同個男方有可比性?
毒撚唔好幻想自己有機會幫人埋單啦
有資格幫人埋單既本身都有返咁上下料
比我一定同佢玩多兩年先飛佢
唔係男人唔想幫男人
其實我想講香港男人真係好無用
我公司有幾個女人都貼錢養緊個男人
更甚者係個男人差緊個女人錢
之餘仲周圍食女 香港男人真係檢討下咩係真男人啦
如果全世界男人都係佢咁就好了

其實唔係香港男人搵錢乜乜柒柒問題,而係香港男係氣概分面太弱雞。
如果有佢依類,可能女人都有得去狗公果邊避難,可能咁既男人反而孤獨終老。香港實在太垃圾

你估啲男人唔想氣概大啲咩,打份牛工無父幹既,自己無睇唔起自己呀,但其他人用咩目光睇自己,自己心中有數啦,根本社會已經帶哂有色眼鏡去睇啲男人。屋企有錢既=好,打工既=唔好,香港有幾多個男人係唔洗日日為份糧做到死? 啲女就正係識得揀啲有錢既,話知個男仔幾愛自己話知個男仔幾勤力上進,當諗到呢到仲點可以氣概唔弱雞

睇下菲律賓男人先,乜春錢,工都可能無,咪一樣可以駛到女人。
所以話,關事咩﹖
最尾嗰句真係畫龍點睛
如果全世界男人都係佢咁就好了

唔使全世界,希望香港做到先

True 人地埋單都搵個有料既埋啦
面對現實啦班毒撚
骨氣

面對現實啦班毒撚

戇鳩,一定係話對男人既態度呀,唔係搵幾多錢呀。傻仔

面對現實啦班毒撚

戇鳩,一定係話對男人既態度呀,唔係搵幾多錢呀。傻仔

毒撚嬲嬲豬
真男人
啱呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞