[懶人包更新啦] 絲打喺邊度買bra? (21)

388 回覆
5 Like 1 Dislike
希望咁多位絲可以幫幫我

上胸圍 45 度: 84.5cm
上胸圍 90 度: 86cm
下胸圍拉緊: 73cm

2. 形容下胸型(e.g.上半多肉定下半多肉,尖定圓,胸距等等)
-圓錐/水滴型
-似圓胸?
-低胸位
-胸距兩隻手指 應該係近
-左大右細+右邊舊副乳幾大下

3. 而家著緊咩bra?同你度的數據比size對嗎?
着緊玉如 32/70F(有加排扣扣最出)

4. 關於戴bra有甚麼煩惱嗎?
年幾前刨左好耐懶人包,PJ門市度完佢話我70G,冇乜揀唯有係玉如買左32/70F,一直都叫做幾啱身。着到前排發現左邊開始有少少壓胸(撥完再睇右邊胸係過咗中線少少)但係郁兩郁右邊會啱返+右邊個副乳就出咗嚟。所以就嚟呢度求救 我應該點買趁超廢券黎想換

同埋嗰次係玉如買咗個S size胸托,好少着因為覺得真係好緊,想知仲應唔應該繼續着?
第四點應該係郁兩郁左邊會啱返
有冇絲打著過dp lingerie
留名
唔該絲打
想問下各位絲打係咪唔建議着bra top?
而家夏天 有時會想直接着入面有pad嘅背心,或者着薄嘅衫可以bra top當埋打底唔洗煩
有去dcard睇過啲台妹嘅po, 見到啲出名啲嘅牌子beigy, airspace, pazzo啲效果都麻麻地 一係就承托唔夠 一係就好顯副乳
有無試過Uniqlo, GU?
揀啲underarm位包得高啲既款,會無咁顯’副乳‘
Salute 大家會推介日版定台版?
日版
台版個花有d普通

利申:入左86 Group+89 Group
著過bra top 返唔到轉頭
著開u 記同airspace
要黎襯衫姐,又唔係日日著,無問題啦
我都觀望緊wave shine但未入手,你要唔要都睇下?聽fd講話好著(聽講呀下,唔係我話好著我未買)

btw U記我試左,料好舒服但效果唔好,佢個pad位好低,著到個胸the咁,同埋佢個罩位好局限(唔係可以拆pad個啲),完全無buffer位夾硬塞
如果唔岩身,個胸闊過個pad,件衫外面會睇得出壓胸
但我見啲youtuber 著u記著得好靚,你不如試埋啦,話唔定你岩
多謝樓上幾位絲打解答bra top問題
今日去咗uniqlo試bra top,但卡住喺揀size 想問下絲打們嘅意見
如果跟佢size chart建議,應該要着L,但有啲款着M都舒適,所以我唔係好知點分係個size啱定係因為bra top有彈性所以包容度高啲

仲有一個情況係有啲款着出黎會好似下圖圈住嗰個位咁見到個頗明顯嘅pad形突出黎,唔係好貼合個胸,唔知大家明唔明我講咩 但又唔係覺得佢鬆
圖求其喺dcard搵:

咁嘅情況係正常定代表個bra top係唔啱size?
有着開bra top嘅絲打點決定個size係咪啱自己?
主要係睇壓唔壓胸,郁動時會唔會走位/下胸位夠唔夠緊,個pad會唔會好明顯(有啲白色會透pad),會唔會著到好the好扁唔美觀

見到pad型<-係!所以我先話佢塊胸墊太局限!
有機會係個pad太細/ 個pad型唔match你個胸,所以咪會上緣見到pad邊

正常普通圓形個種胸墊,就算個胸面積大過個pad都有機會ok架嘛,個pad移上移下遮到lin位就得,有多啲buffer位
佢呢種類似bra型嘅pad限死左下胸位一定要貼住個pad底咁著,仲要個pad邊係有弧度及及地,當你個胸fit唔到個時就會見到pad邊
如果著得fit,應該係唔會見到有pad邊,我之前search過幾個台灣人分享著得靚嘅都係完全睇唔到個pad(仲要佢地係試淺色,粉紅色個啲)
我反係鍾意台版簡單、低調啲
不過台版好都唔係開囗杯
日版好藝術品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞