弱智抖音用戶問:擋住鏡子為何還能看到東西

281 回覆
511 Like 38 Dislike
估唔到你真係拎牛頓嚟比

牛頓係第一個提出問題同搵答案嘅人,我上面都一早講咗,呢個問題早幾個世紀問係天才,今時今日問係冇常識,前人一早研究咗咁耐嘅原理,甚至求其搵一下鏡嘅原理就已經唔係問緊呢個問題,冇咗冇常識仲要懶,拍片上抖音話嚇親都唔自己搵下答案,你同我講佢哋有求知慾
但真係好低級,佢就算冇任何常識,只要識伸隻手去擋下視線,已經可以得出成個光反射嘅路徑,佢錯嘅concept係離譜,以為鏡係直接倒映,連反射嘅概念都冇
都唔知係邊個弱智
眾所周知TikTok 同抖音係兩個用戶群體
如果係一樣嘅話 咁你都係中國人 唔係香港人
入邊條友做多左懶醒囉
本來唔覺 而家都幾肯定係弱智
又冇錯
雖然中三必修
但喺都喺physics
如果冇讀又真喺未必識
係任何野都擋唔到mirror
關鬼事,反射原理係基本常識啦
唔係你以為鏡係點反射?
有個cam 係到影完播比你睇?
稍為有啲常識,都唔會問條咁嘅問題
今日係聖誕節所以今日放假,咁今日放假就代表今日係聖誕節?
你明唔明「鏡就係咁」「反射就係咁」唔係一個satisfying嘅答案
想問下貼住鏡望鏡入面自己身後嘅野,係咪都算望緊遠野
都係想帶出中學冇教啫
How does the mirror know that there’s an object there?條友係唔係以為鏡係一部電腦,所以問點解明明塊鏡見唔到個object都可以喺個mon度顯示出黎

雙狹縫干涉實驗
我梗係明可以有個學術啲嘅答案
問題係冇可能會問得出
“擋住鏡子為何能看到東西?”
咁既問題
只要知道鏡可以反射
就唔會問得出咁弱智嘅問題
我估佢哋係咁諗:

佢哋覺得鏡入面影像,係由物件垂直咁反射出嚟
搵張紙擋住就唔明點解仲有個影像:
所以啲人到底係唔知鏡會反射
定直頭唔知”反射”係咩

雖然我覺得兩種都係弱智
佢哋可能唔明成像嘅原理,只知道啲光線畀塊鏡反彈
所以實情就係佢地無諗
根本懶得甚至無去思考
人云亦云
我記得鏡既反射同光譜呢啲中二晒銀時已經有教
有人問係無問題,最大問題係push 上推薦
入射角 = 出射角

你地中學真係冇學過?
最重要既係要明白入射角=反射角?咁先明白張紙遮住左點解可以出現係同一個位置
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞