弱智抖音用戶問:擋住鏡子為何還能看到東西

281 回覆
511 Like 38 Dislike
可以問ai
未有tiktok之前咪又係有啲街訪片
講美國人三角形有幾條邊、美國喺世界地圖邊度都唔識
佢哋講到未有tiktok呢個世界就冇弱智咁
咪咁講,你老友火鳳凰都係文科仔唔識睇stat
而家就係教緊入射反射
呢個post咁撚多人話「鏡/光就係咁」就當自己解釋咗
先至係最弱智最唔科學
答案:李斯!!!
Lm
Lm
老師:「問咁多問題做咩,背啦」
連登:教畜!填鴨式教育!

其他人問問題
Also連登:正弱智咁都要問

佢地點會敢答,好似上面條友咁自曝其短點算
咁點解蘋果會喺蘋果樹上跌落地? 有重力?
咁點解有重力?
點解有重力係另一個問題
咪係延伸問題。問事實問題都可以話常識,問原理問題就可以笑無常識,問黎都多餘,所以話香港真係應該繼續填鴨式教育,反正咁多人都用行動支持。
唔識就係原罪? 唔識唔問得嫁,背啦
最好笑係英文世界既弱智抖音係反攻左中國
我見過中文版既鏡片
延咩伸,你而家唔識加減乘除嘅問題,跟著拎個微積分出嚟話係加減乘除嘅延伸,數學其實好高深做乜柒,而家佢係入門級嘅常識都唔識,賴地硬

佢如果係問點解有光,光係點產生,就唔會俾人笑啦
依家咪就係講緊,科學原理問題根本無分高低
不過既然你用加減乘除做例子,咁不如解釋下點解1+1=2? 呢D入門級嘅常識你無理由唔識既
你啱,科學原理問題冇分高低,其實你同啲咩愛恩斯坦、牛頓、高錕都冇分高低
等緊你講解你咁睇唔起既入門級嘅常識
係另一個問題又點?
好似啲教畜咁out c/出年先教唔准問住?
網上發問又冇限問題數,問題間亦明顯有關連嘅,唔係同一問題咁又點?

小朋友科學書都係咁編㗎啦
由跌蘋果講到地心吸力,再發現其實所有質量間都有重力,再解埋咁點解平時啲物件唔會俾身體吸引到⋯⋯
冇人話一嚟就要跳到相對論扭曲時空咁深奧,但由淺問題開始問有咩問題

平時連登仔最鍾意話sin cos tan學嚟把撚
而家又講到十幾廿年前學嘅嘢一定要記得曬咁
你其實分唔清咩問題係入門級,咩問題係高層級就出少句聲,一睇就知唔係讀理科,唔係你以為睇落最根源嘅原理就叫入門

呢個抖音條友嘅問題,只要知道有光子,知道光會反射,就夠用,再差啲,佢其實再觀察清楚少少,唔需要啲咩物理知識都明,佢所見到嘅倒影位置本身就唔係張紙背面,係張紙近你呢邊嘅鏡面,佢如果伸隻手過去擋呢個位,就會擋到個物體,咁就佢就會喺度話creapy
冇話唔問得,但係你問緊加減乘除問題,就唔好講到自己同問其他深奧問題一樣啦,而家話緊佢一啲基本知識都冇,唔係話緊佢唔識物理學光學
唉算啦,見你google左廿幾分鐘都諗唔到點答就唔jer你啦
逼到你連「出少句聲,一睇就知唔係讀理科」呢句唔關事既野都講得出 一唔夠講就離題,睇黎你都係填鴨式教育受害者
btw咁我係唔係要話一睇就知你係教畜 口吻一樣
知道有光子就夠用,口氣大到呢,大學研究開? 都幾肯定唔係,有返少少學術教養既人都唔會笑人問問題
邊夠你勁,你同愛恩斯坦佢哋係同級,只係你同佢哋研究緊唔同嘅科學原理問題啫
答唔到就自暴自棄 不過諗諗下其實你都慘,都係香港教育受害者,都係對你溫柔啲

牛頓既故事我記得係話睇落簡單既問題都可以成為重大既發現,但唔知點解你就提佢既名黎笑人問問題,你想佢返生都唔係咁

而且就算真係常識,點解要笑人問?直接答就多個人學識新科學,笑佢只會令人無興趣,唔認為有助推廣科學,除非你反對普及科學啦

抖音片呢個原罪唔駛講,但如果段片無9up只係單純提出問題,咁只要有1%既人走去搵原理,已經係好事
但個問題就係冇驟眼睇咁低級、咁一文不值嘛
睇下呢度坐底都幾版人,只係識話「鏡就係咁㗎啦on9」,都冇幾多個人真係解釋到呢個「常識級」物理現象嘅原理
本身唔識咪當學嘢、學過嘅咪當睇下自己識唔識explain to a 5yo咁講番出嚟囉
冇常識最多係講緊唔知會發生呢個現象,唔識背後原理我就唔覺有幾冇常識喎,如果唔係又會中學phy先詳細教?

點睇都係呢種缺乏科學精神可悲過缺乏科學知識吓話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞