加拿大政府推出新版護照:更安全,更現代

229 回覆
219 Like 13 Dislike
我唔住澳洲, 我聽聞嘅係澳洲共和呼聲不嬲都高
加人似乎係唔多理個王室
過去十年都有唔少王室成員訪澳, 而今上繼位前喺上年都攜眷訪加
下面三本叫歸類為 travel document
頭先翻查資料嘅時候搵到呢個poll, 個結果都算係意料之內,但估唔到加拿大共和嘅呼聲反而高過澳洲
真正回鄉證
https://youtu.be/atku5cPP184
Squirrel eating a nut
巴打你自爆咗passport book number
可以明白AB同QC想走,但係點解BC都想走?
有BC獨呢回事, 不過應該係排到第三
新版真係有d 7個國徽咁細 個CANADA字體好唔得體
之前見過一個term叫「西部省份疏離感 Western alienation 」
BC, AB, SK同MB覺得自己離中央政府太遠,ON和QC係經濟同政治上面都俾西部省份更受到重視
“最緊要係畀外國人一眼睇到係加拿大
而唔係靠舊版丁屎咁大粒字嚟分”

我喺外地一眼就認得人地揸嘅係加拿大passport個國徽咁獨特咁大
字體似旅遊書個啲

Canada: 'Hey, can we have affordability, reduced crime and government transparency?"

Trudeau: 'Best i can do is a passport with a picture of a squirrel in it'

我10月到期
而家續本舊版,定等到期咁滯換新版好?
係咪得我覺得新版好睇
咁要睇你鐘意新版定舊版多啲
如果鍾意舊版多啲咁而家續定就差唔多
根據第二個comment, 有108個巴絲打都鐘意新版
應該封面排版唔改但係簡化coat of arms
依家新版不倫不類
好難揀

換passport嗰度又會由中環搬咗去鰂魚涌
kindergarten coloring books
交易廣場租貴啊
太古坊嗰邊好平咩

搞到成本打卡album咁岩晒港女
自從有BNO VISA 之後
去日本過關見少咗好多BNO
真係走晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞