加拿大政府推出新版護照:更安全,更現代

229 回覆
219 Like 13 Dislike

加拿大移民部長弗雷澤(Sean Fraser)和家庭、兒童與社會發展部長古爾德(Karina Gould)星期三(5月10日)在渥太華聯合召開新聞發布會,介紹即將投入使用的加拿大新版護照。

新版護照采用先進的光學防偽技術,其封面和內頁都有與現在不同的圖案設計。這是幾十年來加拿大護照第一次改換封面。

個人信息頁使用的是和紙幣、駕照相同的聚碳酸酯材料,護照持有人信息用激光刻印。照片將經過防偽光學技術處理,還將增貼一張尺寸較小的照片。內頁圖案主要展示加拿大景色和動物,在紫外線光照下會出現不同圖案以防偽造。

古爾德說,新版護照將在老版庫存用完后開始發放,預計是從今年夏天開始。目前加拿大人手中的老版護照仍然有效,可使用至有效期結束。

另外弗雷澤還宣布,從今年秋季開始,加拿大人將可以在網上辦理護照更新。

(Radio-Canada, Stéphane Bordeleau, adaptation en chinois par Wei Wu)
舊版
新版
快手返去換返本先
内頁同背面幾靚
就喺嗰封面唔知搞乜
一右一左唔 center align = 現代化. 但幾靚就 ok.
連登仔快啲杯葛呢啲左癌天堂啦
右面想minimalist, 但喺左面就放成個coat of arms, 唔知想點
慢慢周換左未?

重咩唔返大灣區?
事頭婆走咗
即刻換look 楓葉高過個皇冠
新版封面都靚喎
舊版個個國家都差唔多係咁設計 無咩特色
佢有加籍咩
由細用到大 設計都冇大變
只係中間個國徽變大咗啲
有感情架
個人覺得嗰封面俾人感覺好似想minimalist但又整個full detail嘅coat of arms出嚟,有啲亂
同埋嗰font好cartoonish
個個國家都會擺個徽出嚟嘅
只係加拿大嗰個本身太複雜
我鐘意舊版多啲,簡單大方
成棵聖誕樹咁 夠歡慶

CANADA

PASSPORT
PASSEPORT

唔係美國唔收洗乜去呢d左癌國家
你估學大陸人咁口裡說不好爽咩
Ted Cruz又係嘅,咁樣冼鳩我地
原來係咁分
有國籍嘅先有國徽
有咩問題,幾靚
無國籍點有passport?
真,成本LEGO護照咁款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞