台中一架行駛中捷運列車被地盤吊臂擊中 最少1死8傷!

270 回覆
35 Like 6 Dislike
雖然我信真係會有台灣人會成日笑香港,但我亦都信共產黨唔會傻到連一批五毛網軍都唔出動去兩地討論區入面煽風點火。
認知作戰
台灣真係好似每年唔整一單死傷慘重嘅嚴重意外唔收手咁樣
香港畀人特登搞冧日日見紅冇得講啦 話曬都發達國家又話想同國際接軌 都有咁多次前車之鑑其實佢哋政府幾時先會學識防患於未然呢
唔好睇太多youtube伏拉夫
成個台灣喺得台北既公共交通似樣少少
其他地方同20年前大陸一鳩樣
冇椅背啲車,係咁上下
罰錢唔係辦法,
立例規管鐵路附近嘅所有工程,先係解決方法

台仔係咪真係蠢到咁撚簡單都諗唔到?
蜘蛛俠感應
成班冇人去㩒掣 定跟本冇緊急停車掣
無人駕駛有安全風險,所以點解南港島、迪士尼以至倫敦嘅DLR都一定有Conductor跟車。
舊野跌左落路軌,架列車撞埋去
只係步入另一個旅程 燒多啲嘢等你喺鬼世界過得好啲
https://boba.ettoday.net/videonews/376123?from=m_playershare
成班照上車趕住投胎
成段片得個大媽正常唔上車
其實都幾勁,咁細隻船都中到
https://tw.nextapple.com/local/20230511/BC49849877BF9A4793B27A466D40817F

月台保安無按緊急掣

車上職員打開panel想按緊急掣,但襟唔切。其實車門就有緊急停車掣,但有人話車門粒掣超過某個速度就唔會停。

列車侵入detect聲稱有detect到,但只有三秒
個吊臂跌落路軌嗰陣架車仲係月台上落緊客
30秒後仲要閂門開車
仲以為係行車時, 咁啱被墮落嘅吊臂擊中車身;原來係吊臂早就冧咗落路軌,班車停完站 , 仲懵盛盛咁駛出月台撞埋去找死!
咁都講得出口話無違失

中捷站務中心主任張仍瑞表示,中捷為無人駕駛系統,有配置隨車員,賦予任務就是列車到站時,確保旅客上下車,昨天訪談隨身員,她情緒起伏很大,經調查在事發當下,保全以及隨車員均遵循SOP作業執行,初步調查並無違失。
要睇下份調查報告,第一係車門邊粒緊急停車掣係唔係超過某個速度就無效,一定要職員開panel襟
第二,份SOP點寫,係一定要開panel定可以襟門掣

車頭cam未公開,睇下車頭cam影到乜,有機會係跌落黎後好大塵,初初唔知有野擋住track,d塵吹開先知大鑊

同埋月台片就唔見有緊急掣襟,月台保安反應同車上職員反應都好似忽然先見到有野咁,月台若果無緊急掣襟,又已經關咗門真係無得攪。

同埋GoA4嘅track side detect都有缺陷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞