【香港文化保育】粵語字體:一個自動顯示粵拼嘅字體

166 回覆
407 Like 9 Dislike
以前嘅 google cantonese input 就係亂鳩拼嗰隻,用壞手勢
宜家電話用 gboard 可以揀返粵拼,起碼打 yau 唔會出有先
電腦就一律用 RIME
Keywords:
I want to learn Cantonese
How to learn Cantonese
Learn Cantonese
Study Cantonese
Cantonese study
Traditional Chinese
Learn Traditional Chinese
How to learn Traditional Chinese
I want to learn Traditional Chinese
Study Traditional Chinese
Traditional Chinese study
幾好喎
咁多人潑冷水?
閣下就真係文盲
盲 同 肓 唔識分
識得睇前文後理搵個啱嘅
你見#1嘅圖2
如果就咁單丁一隻字就唔知啦
個website有冇得加個function俾我搵字?
eg:text box入「你」出翻個粵拼
唔該,加油
勿以善小而不為
如果要網上搵字嘅話其實已經好多人整過
中大有粵語審音配詞字庫
仲有words.hkcantowords.com
呢個字體個賣點係offline用
拼你老母 真香港人用倉頡
Ok喎
係,同埋倉頡唔駛再搵字真係好爽
手寫識別錯誤 ≠ 學習jyutping呢種殘化中文
呢個係字體
同你點樣輸入個字係冇關係㗎
而家唔係用個拼音嚟取代個文字喎文
跟住佢就收咗皮
呢個拼法仲有少少影響埋香港人英文發音
我聽過有人笑鬼佬讀Samsung讀錯,因為佢覺得應該好似讀「宋」咁
唔駛咁急攞個老母出嚟,你睇清楚啲先啦
香港不嬲用英文拼音
字體原作者其實只係想有個極度方便初學者嘅方法可以一click見到每個字嘅發音(直接喺word/excel/任何文字程式轉字體,唔使開某個網頁/app去查)
學到某個階段就當然要停止依賴呢個自動出粵拼嘅training wheels啦
幾大難題
公司學校都唔會允許用戶安軟體, 如果只係自己機用到都幾難普及
你諗下九方點解死下死下

你果套野同現行輸入法的LOGIC唔同,用的誘因是什麼

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞