煩惱緊裝修風格

95 回覆
1 Like 22 Dislike
1. Modern Mediterranean (現代地中海風) / 大地色系

2. Japandi style (日式wabi-sabi 溝 北歐風 Scandinavian)/ 低彩度大地色系

3. 莫蘭迪色 / 灰階大地色系
灰藍色調向例子
屍字跪, 趟接門,皇冠爐具
咪話黃師傅唔教你
呢間裝左80萬
睇開 lo-fi ware house, 100室內

你要決定既係
1. 牆壁主色, 副色
2. 跳色/ 第三層次顏色

主色和副色要近似

以立邦來說
例如: 甜奶油, 鮮奶油, 杏子灰

如果傾向奶油色系, 建議你睇左室設計做既3d效果圖, 接受到粉色為主先好

https://www.nipponpaint.com.hk/inspiration/i-color/?paint-type=emulsion-paint&wpv_post_search=鮮&wpv_aux_current_post_id=8377&wpv_aux_parent_post_id=8377&wpv_view_count=8352

網站上睇既唔準, 但可參考

我的顏色選擇次序:
主牆,
其他牆
地板
櫃體

梳化
咕荀
地毯

https://youtu.be/avY7DaXZmno
一係工業風方便維修改裝,一係日本風。

其他都係淘寶風,不了。
麗港城兩房單位叫never too small
乜9風都好 只要乜雜物都無就靚嫁㕸

成地垃圾咪公屋風囉
係Home journal睇下
唔撚值啦
本來係日系風, 但呢間的確7, d柜個個都唔同色, 尤其係個白色裝飾柜, 撞隔離米色柜, 同米色入面深色木紋好樣衰
的確似tb左砌右砌
係開屋靚 唔係個裝修靚
睇多幾個睇下中意咩風先
咩無印風、北歐風、工業風
揀左風格咪針對黎搵裝修靈感
最緊要自己舒服

上黎連登問唔會問到野
外國角度係唔大
用Pinterest, 搵new York apartment
80萬唔係一般人負擔到啦
咪撚揀埋d垃圾簡約風,根本唔係用黎住。
要追求亂中有序,生活化為主,d細節位加d花花草草/掛牆畫/小飾物,成個感覺會唔同哂
我地公司部油煙機唔講 香港第一間代理
roomgpt
香港樓好少樓底有咁高
參考d圖要自己ff扣返一兩呎睇吓會唔會好難發揮/隻色好壓抑
好奇問問如果
全屋換地板,油油剷灰,換曬2 /3部分體式冷氣
要搞幾多$
如果汁埋廁所磚同企缺,廚房又要幾多銀?
啲櫃隻死白好肉酸
係觀塘區有2房2廳500尺都叫細
係咪曲到圓啊
仲未有人講黃師傳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞