[撥亂反正]其實點解要比家用?

131 回覆
34 Like 48 Dislike
屋企夠close
比得起咪比囉
家境如何?
想讀咩?
讀緊咩?
夠唔夠分入?

想讀既科一樣 係想轉U
夠分入 當初on9做錯左決定
邊間轉邊間?

想Non3大轉番3大
不如讀個三大master算啦

sor 回錯
以為自己好威
打咁大段野
其實只係為咗唔畀錢父母
搵認同

父母生你養到你咁大
我自己就覺得唔畀過唔到自己囉
你一蚊都唔洗就成人咩
I didn't ask to be born
駁唔到
18歲後就一係自己搬出去住獨立下,一係就比租老豆老母

出左去住仲叫你比家用其實都好多

呢個情況我一定唔會比
如果真係要計到咁盡你係咪好應該還返你呢十幾廿年既生活費?
個到你又還唔還得起呀on9仔
同阿媽住 佢無工作無收入
俾家用for屋企水電媒 買餸錢
金額合理嘅話我覺得無問題
樓主鍵盤戰士
呢D說話留返同你屋企人講
唔好係到扮D咩大道理
屋企人係要黎珍惜, 唔好到你雙親離開晒你先後悔當初你開過呢個post

On9 講乜撚姐 講撚到明話我照比 因為我老豆老母唔係咁諗 但下一代就唔撚使養我

仲有 珍惜係用錢㗎咩?我敢同你講你用錢嚟去珍惜你老豆老母 姐係到你老豆老母走個一日你都冇珍惜過佢
同阿媽住 佢無工作無收入
俾家用for屋企水電媒 買餸錢
金額合理嘅話我覺得無問題

都係個句 均真
又黎

究竟有幾大執念先會咁

其實咁大個人,鍾意俾家用咪俾,俾幾多都係自己話事,唔通打劫你咩

好嘈好煩咪搬走,關係差到一個地步咪唔好見,不相往來,甚至斷絕關係囉

agger 住得響度唔係弱智殘障就比返自己伙食租金 唔想比就執兩條底褲同紙皮出去搵位訓啦

個啲叫租 叫比返使用 唔撚係個仔加幾錢人工都鋸佢3分1個啲「家用」
你一蚊都唔洗就成人咩

you can choose who you want to be
你一蚊都唔洗就成人咩

重點

一個人係冇要求亦唔能夠選擇自己出唔出世
所以直到佢18或者21歲成人之前
養育嘅責任都係父母度

成咗年 就自己選擇
唔想生存 就再見
想生存 就獨立
以為自己好威
打咁大段野
其實只係為咗唔畀錢父母
搵認同

父母生你養到你咁大
我自己就覺得唔畀過唔到自己囉

係呀好威

你父母都係獨立嘅人 點解要你養
唔想出世咁你仲係條蟲果陣做咩游得咁快 ?
唔想出世咁你仲係條蟲果陣做咩游得咁快 ?
哈哈哈好幽默

On9仔 成人之前嘅基本養育責任係父母應該付㗎
唔係你老豆老母扑嘢扑得咁爽呀?

但父母都唔係要養子一世
成人就要獨立

但父母都唔係要養子一世
成人就要獨立

咁你獨立左未 ?

但父母都唔係要養子一世
成人就要獨立

父母有責任,子女冇任何責任?
你一蚊都唔洗就成人咩

你而家都可以反悔
你一蚊都唔洗就成人咩

你而家都可以反悔

right, I'm planning, probably on this weekend
首先,生仔出黎為咩先
係咪為左將來個仔女出身可以比家用你?
咁同養兒防老有咩分別先?

樓上話咁都要計到盡,講到父母好撚無私好撚偉大咁湊大你
係真咁無私咁偉大既而家又係到要求仔女「回報」

但父母都唔係要養子一世
成人就要獨立

父母有責任,子女冇任何責任?

子女有咩責任?
佢地自己貪一時的快樂製造出無辜的生活命,唔問佢地拎賠償已經好好人
你父母養大你,到佢哋退休冇收入,俾啲生活費佢哋都好應該啦,到佢哋百年歸老,剩返嘅咪又係俾你⋯
利申:已搬出去住,有俾家用
我既目標係令我下一化唔洗比家用我
跟住我既下一代就好似我咁
唔洗佢既下一代比家用
令到佢地都話可以有閒錢儲同買樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞