港網紅挑戰「問路人借$20買麵包」 港人反應超意外 結局暖心

163 回覆
11 Like 522 Dislike

香港人未夠經驗
其實呢啲社會實驗意義係邊度
真係好撚on9 偏偏大眾鍾意睇呢d
on9 tiktok content
扮好人好事
人哋肯比就比返成疊錢對方

人哋tiktok片比好多㗎
比得500就摺啦
支那人會轉頭賣番個包出去
幾時有依個挑戰?
幾層樓
詐騙喎,班狗仲唔做野?
同意
輕度?
香港啲記者媒體垃撚圾
咁你打飛機唔做愛既意義係邊度
咁諗下就通晒
識唔識數學
介意呀屌你老母
見到你d用字都feel到好撚大浸廢老味
喺度扮晒野, 死撚開d啦屌你老母
我以前都試過,有個男人(30歲左右)無啦啦走埋嚟問我可唔可以唱散紙用來坐小巴,但佢係講到好混淆視線咁,佢唔係直接問唱十蚊廿蚊散紙,而係話佢有一個五蚊一個兩蚊,可唔可以換幾多個兩蚊咁上下,好似考緊數學試咁。好彩我自己數學都ok, 我都直接答佢即係你想用五蚊換我廿蚊?跟住佢先話無錢搭小巴。但佢自己又係超級市場行出來,拎住兩大袋野,你同我講你無錢?所以最後我都無理佢。佢見我唔借佢就行咗去另一度搵「獵物」了。

另外有單就係外國讀書時試過喺火車站俾人問借錢俾佢買車票返佢自己個城市。但我冇錢所以冇借。之後讀咗三年都快畢業了,行過火車站仲見到佢問人借錢,我忍唔住走埋去問佢:成三年都未借到錢返祖家呀?跟住佢即刻就九秒九速度跑走咗

我自己如果以依家的情況我都唔借多過借,因為講真有幾可會一蚊都冇,就算冇銀包都有電話,八達通。所以現金一定唔會俾,但如果買枝水買個飯都可以考慮(睇吓係咩人)
講得好好
寧願10次有9次俾人呃
但第10次真係幫到1個有需要嘅人
如果10次都唔借
咁真正有需要嗰個人就冇人幫
因為就算中間俾人呃都係有限錢
講真如果肯俾我打鑊金,我俾夠二千
有時我覺得係咪on撚鳩
你去一個陌生地方點解要問路人借錢食野?為左乜野?
你冇錢去咩旅行???
你放個乞衣兜係地下好過啦
正正經經乞食我都唔會睇你唔起
正一on9
我都見過果條友
行埋黎第一句話自己唔係壞人叫我聽佢講
你講得依句都知你係仆街啦
咁佢問路 叫我教佢行 我好心教佢
佢就問我攞錢搭車

下次有人再撞到佢
可唔可以叫佢似返個人,唔好成個乞衣咁周圍呃錢
同佢講你影衰你國家
成日有人借錢話買野食,阿伯阿婆阿叔都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞