定期存款邊間好? (23)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
開定先 水尾有得做好做

感謝Catz提供以下資料

本地transfer港幣同人民幣行FPS, FPS就一定免費

本地transfer美金同歐元行CHATS, CHATS匯出 / 匯入都有機會收, 間間唔同, 以下係我所知既, 其他銀行可以睇佢地收費表

<經online / mobile banking做CHATS>
出 / 入都唔收
Citibank
HSBC
Hang Seng
中信
永亨 (宏富理財)

出收 / 入唔收
渣打 (優先理財)

出 / 入都收
永隆
富邦
永亨 (一般客戶)
渣打 (非優先理財)

藍字補充, 下次可以加返

CHATS 通常叫 即時支付結算系統 / 本地結算系統, 睇收費表時揾呢一項, 唔係睇電匯 (TT)

<經online / mobile banking做CHATS>
出 / 入都唔收
Citibank
HSBC
Hang Seng
中信 (online banking only, mobile banking做會做左TT, 有收費)
永亨 (宏富理財)
DBS (Treasures)

出收 / 入唔收
渣打 (優先理財)
DBS (非 Treasures)

出 / 入都收
永隆
富邦
永亨 (一般客戶)
渣打 (非優先理財)
大新

如果有費用setting要填, 要揀本地費用由匯款人支付 / 中轉行費用由收款人支付 (字眼未必完全一樣, 跟返個意思), 咁先可以保証匯出唔收費既銀行唔會收費, 如果揀晒本地費用 / 中轉行費用都係由匯款人支付, 匯出行會唔理收款行有無收費, 都會預收一筆pre-defined金額, 就算收費行無收費都唔會俾返你既.

等左成個月,大行啲息都無乜升過,今日係shitty bank 射左啲錢去行山做3個月,得2.99厘

下個月行山之前做既3個月又期,又可以射返去shitty bank ,再loop 過
LM
Lm
LM
最近暫時好似ML, 或者富邦3個月3.7% 最好
富邦開户口煩唔煩?同要等幾耐?
lm
集友6個月3.4
永亨 半年3.58
想請教下岩岩網上申請左DBS digibank即刻可以login到
但入左去唔見有類似渣打個D申請活期既位置, 佢得定期
想問下係咪直接轉錢入去就可以有3.375%+0.45% (假設入100萬) 而唔需要set任何野
同埋佢係幾耐派一次息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞