拋光磚同啞光磚邊樣好?

75 回覆
0 Like 2 Dislike
拋光磚在廳會反射天花燈唔好睇,但易清潔
我就啞光木紋磚
係,尤其唔好配盒子燈,射燈
間屋一閃一閃小星星咁
難清潔都夠你死, 好快就會一層灰灰黑黑在面
真係要keep住刷地, 用水拖係冇用

廚房廁所浴室先會用啞光, 因為防sin
啞光磚不如拋光磚後地蓆
拋光磚一有吉仔汁或者檸檬汁酸性滴咗上去就死得
拋光磚勁大陸feel
大陸呢幾年d裝修片,全部都係大正方形拋光磚砌地,真係唔識欣賞
有d仲要砌埋牆,一打燈落去d光射黎射去
其實自己先係用家 最緊要貼合到自己要求
配搭呢家野 都會因為你傢俬色系面出黎唔同效果

我自己都鐘意啞光 至少我拖完地唔會太跣
人地樓底夠高,面積夠大,睇呢啲片先勉強有參考價值
因為未用過啞光磚所以先請教各位用家

買電器買現成傢俬可以隨便,但磚真係好驚做錯決定
屌,我老豆做慣大屋,細極都村屋全棟

尋日先再勸我雲石拋光夠大氣 好多人用,話我唔識野

又唔諗下我幾多呎人地幾多呎
細屋用雲石成個大陸哩咁
其實兩個大人真係唔駛擔心刮花,拉凳拉枱其實問題唔大
間屋咁細你都唔會好多野搬黎搬去
反而你要諗日常污糟,女人既長頭髮,點解可以無咁顯眼
建議唔好揀淨色+淺色+粗糙表面,好顯污糟
你揀既淺杏兒淨色污糟少少就會好顯同好似好舊咁
你建議揀深色少少+暗紋
緊係啞光啦,襯得好幾靚
拋光好老土..過左氣
因為拋光磚 配合燈光反射 日頭睇落真係光猛D 氣派D
但都係果句 配搭既野各有喜好 堅持自己鐘意既咪得

我未來老婆同我都係鐘意水泥色 墨綠色 工業風格
但老一輩一定會屌 但我住又唔係佢地住嘛
有D係用到好柒 明明唔夾又以為咁樣叫氣派
你咁樣識諗 因為太淺色系 清潔起上來你就知慘
我同你掉轉
反而就係中意容易見到邊度有污穢
見唔到只係對眼見唔到姐...唔係d污穢野唔存在...

同埋而家新裝修一定要設計好哂位可以比吸塵+拖地機械人良好咁運作
煩一次永久性做少好多家務
搭單問下
木紋磚用咩size好 聽講愈長愈易中間彎曲
我暫時揀左1000x200
我同你一樣唔怕容易見污糟野,但我唔會用吸塵機械人

起人地屋企玩過好多次正負零吸塵機吸全屋,用幾分鐘吸下就好乾淨。所以到時會買返部自用

主要都係驚裝修期間刮花問題
同意,用左木紋磚
靚係靚,但d紋難清潔
有時唔係好知係污垢定係木紋
幾長都係中間彎架喇 避免唔到
同埋睇本身批貨靚唔靚
靠做嗰個用找平器"恤"平佢

size睇返你屋企幾大啦

仲有睇下方邊定圓邊
個人覺得方邊掃完口好睇啲
但有少少起級都會比較刮腳
圓邊掃完口冇咁好睇
但起咗級都冇咁覺
唔係話好難清潔咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞