拋光磚同啞光磚邊樣好?

75 回覆
0 Like 2 Dislike
拋光鋪廳好d, 感覺高級好多

啞就防滑好, 要黎鋪廁所
間屋整體風格,色調係點
啞光花咗都冇咁覺 但易污糟
冇咁跣

拋光 易清潔,但有水就好跣

邊樣好睇都係見仁見智,同埋睇埋你其他嘢點夾

呢種
轉拋光杏色好似好唔夾
反光太勁
唔知點解啲長輩真係好鐘意拋光,人地比下意見都爭啲起磚舖開人地波
用緊拋光
好靚好高貴
首先長輩對呢張圖既風格有無意見先?會唔會太素色?
就呢張圖黎講,木紋磚好似過淨色啞磚,長輩受唔受木紋磚?
淨色啞磚做得好就簡約無印風,襯得唔好就變家徒四壁工地風
長輩一般唔係咁受
同埋拋光磚係大路,佢可能未見過好睇既啞光磚屋
其實係我同老婆住。我地都鍾意呢個風格

唔考慮木紋磚係嫌太多縫

因為地磚係老豆砌,我帶佢去睇下我揀的磚有冇伏。質素上佢話係靚野,但佢彈到啲啞光磚一文不值。人地老細話示範用螺絲批刮啲磚睇下刮唔刮得花,但我老豆又話唔洗

所以先請教下大家實際用落係唔係有問題
樓主間屋好大
老一輩係唔中意啞色
但拋光真係好老土
建議你自己中意乜就揀乜, 費事後悔仲要對住十幾廿年
砌完洗瓦嗰下佢會麻煩啲
用就冇問題嘅
我明年代唔同審美唔同

我只係驚比佢開口中話啞光易刮花食色
咁咪比磚鋪老細試
光面刮花機會咪仲高
我果時都係咁試, 而家乜事都冇, 不過我係木紋磚
同埋D磚係燒過, 不如叫你老豆示範刮D乜野上去可以食到色? 定你預每日都會跌幾十次槌仔士巴拿?
係呀,已經唔係完全素色,有少少水磨石花紋,但都好容易污糟
淨色拋光都唔會顯得高級, 同埋要夾返其他裝修, 如果唔係只得老套兩個字
拋光磚時間長咗一定會反,係物料問題,死症冇得救
客廳有幾大?

有冇小朋友/老人家同住?
廚廁拋光
其他啞光
200尺

無老無小無寵物
光磚最黑人憎係反光,太陽照到地板真係眼都盲
我當你 長10尺 (3.3米)寬20尺 (6.6米)

如果你用750*1500

即係一係 橫鋪2件多少少* 8件

一係直鋪 5件*4.5件

以上兩種做法 我個人覺得都唔好睇 建議轉600*600

如果冇小朋友/老人家 咁光面啞面都冇所謂

因為光面濕水/有塵會比較洗 但清潔上 光面係易打理既
打左 應該3米*6米only
Agree, 地方唔大,用太大嘅磚唔好睇,同埋癈料都會多啲
光磚示意圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞