AMD Ryzen 7000 系列處理器被發現閒置時功耗突然急劇攀升至超過 100W+

97 回覆
9 Like 4 Dislike
where's your gif
原來之前AMD啲CPU響馬拉做
INTC蝕撚到仆街 最新一季
老細俾人屌屎忽就有
AMD:

3千系大翻身,追住9代打然後俾10代頂住
11代Intel 自殘

5千系 so-so,同12代比無咩出彩

7千系收皮

除非係新架構未摸熟,下代有大改進。
唔係煙條又可以進入牙膏年代了
要裝咁多driver都估到易出事
封裝廠,煙條都有,舊intel u你都係見寫made in Mala
Wafer廠以前AMD係德國美國
優於預期wo
對公司轉型期黎講已經係做到野
玩家們要注意了!AMD的第2份聲明說:「不會影響我們的銳龍 7000 系列處理器使用 EXPO 或 XMP 套件超頻內存或使用 PBO 技術提升性能的能力。」現在,直接被微星打臉,微星表示:「某些記憶體EXPO的性能可能會受到影響」

amd從來講野都無句真
之前班傻閪想屈落asus到
到咁多間板廠爆晒之後改口話都係咁用
都on9
用得amd預左
咩u 上到100W?
打機就會full load,100w有咩問題? 粒u個spec講到明哂ppt幾多
係啊Intel仲會識發冷發電

你打咩機會 full load
風冷玩超頻...
我行風冷嗰時只敢降頻...

P5.2 E4.3 @1.2V
D15S full speed

13900K 係熱啲
但點都好過 amd 無啦啦燒鬼咗
又無啦啦乜都唔做突然上到 100w
用 AMD
不了不了
原來唔止100W
okok 呵返唔好嬲
voltage 似就咁 auto
上風冷冇大問題

最緊要係有解決方法出嚟解決問題

而家燒u問題係cpu 2層protection 失效 agesa 1007重做

Soc 問題影響expo 呢個係遇正差體質就有 正常體唔會有呢回事
花式自殺
你自己而家係仲用緊風定上咗水,用緊邊隻
私人用係u12a 順便買左隻phantek t6測試下 冇問題

朋友機13700k 自己用7800x3d
機箱入風出風用咩扇,想參考下你意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞