【搶人材】日本推出 「未来創造人材簽證 J-Find Visa」

140 回覆
79 Like 7 Dislike

未来創造人材
手取り18万
我想問CoE份表又冇J-Find選項 又唔知用邊個入國目的 點填架…
不了
你睇返上面,有巴打問過,好似係唔洗搞coe住先?
呢個visa個入国目的嗰度應該係咩 係咪應該係14起業活動
呢個係特定活動visa但係我搵唔到有呢個入国目的
我都係 睇你信唔信我 我研究左兩晚 答案係香港人申請係唔洗填CoE表 因為你係香港領事館個網到搵J-Find係冇CoE表 但日本(.jp)尾果個網 出入國在留管理廳個網先會有CoE表 但呢個網應該唔係比香港人睇既 因為入面仲有埋咩online申請又咩my number卡咁 擺明比係日本既人睇

利申鳩up
my number 有在留卡既會有
我人喺日本呀我係換簽證所以應該未必同你一樣 你填嗰份form係咪呢份?
https://www.moj.go.jp/isa/content/930004058.pdf
我冇在留卡人在香港
唔係 因為呢份表都冇得比我tick J-Find
平日垃圾分類同小朋友去幼稚園要整便當/手巾/布袋都好大壓力
如果揾左工先可唔可行, 日本易唔易有工簽?
定申請左j-find先再揾工
有冇人有timeline分享下
搵到工直接working visa啦
J-Find就係俾係嚟日本搵工
就係人唔喺日本好難搵工先有呢嗰visa方便啲人去你有料人唔到都請你嘅,直接公司幫你搞 working visa,有排你喺日本生活啦
當然等於你去英美澳加唔識英文,你去得日本長住梗係suppose要識日文
New Xiland就算係UoA都長年得QS入百大, THE百頭
可以返去養羊了
誇到講到尾都係睇你返邊間,你返外資或者福利待遇好嘅大公司咪唔慘,返埋啲冇乜福利嘅中小企咪慘,咁梗係同四天工作制都有嘅歐美冇得比,但咪普遍亞洲水平
通常都係對日本有返啲憧憬嘅人先去㗎啦,唔係for只係想脫離亞洲社畜生活又對當地文化冇乜興趣嘅人
睇我reply個正負評量就知班友點諗
要學日文不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞