日本高材生斬殺七人案 「沒有女朋友,這就是所有失敗的元凶。」

95 回覆
94 Like 2 Dislike
佢個細佬好慘

佢唔止係無辜,仲可以話受害,
但父母同哥哥導致嘅後果,
佢都要一齊承擔

日本真係好顛,1人犯罪全家受罪

唔識教仔既後果,學似香港咁仆街咩,將責任推哂比社工老師下一代

但日本有時連受害人家庭都被排斥
果種唔比麻煩極端到病態
佢個細佬好慘

佢都要一齊承擔

唔識教仔既後果,學似香港咁仆街咩,將責任推哂比社工老師下一代

果種唔比麻煩極端到病態

我反而好欣賞呢種態度
有啲似我喎

香港秋葉原係邊度?

中聯辦附近?
佢個細佬好慘

佢都要一齊承擔

果種唔比麻煩極端到病態

我反而好欣賞呢種態度

強姦係因為受害人著得少?
佢個細佬好慘

佢都要一齊承擔

果種唔比麻煩極端到病態

我反而好欣賞呢種態度

強姦係因為受害人著得少?

我講緊唔好麻煩到人既態度
日本都有利是架咩?

歲錢

お年玉

學到野
日本電影咁變態唔係冇原因。
生到成碌柒咁 關佢老母比唔比咩事

咪又係佢老母老豆d基因搞到佢咁
......弟弟提到有一次吃飯時,母親對哥哥大怒的事情。當天飯吃到一半,情緒激動高亢的母親攤開報紙,把飯、菜、味増湯全都倒在上面。哥哥一邊哭著,一邊把報紙上弄得像剩飯的食物吃掉。......

變成咁佢老母好大責任
勁變態
有啲似我喎

香港秋葉原係邊度?

西洋菜南街

百老匯最多個條街
又係好似
無零用又唔比出街
一暑假就等於坐監對電腦
睇考試課程以外既書都唔比,會偷偷掉
朋友打黎就問長問短,同人講傾讀書學業先好打黎,玩樂就唔好

唯一就係我算生得靚仔,否則真係好難講,不過心理缺陷無彌補
https://www.ted.com/talks/sue_klebold_my_son_was_a_columbine_shooter_this_is_my_story/transcript?language=zh-tw#t-456126
岩岩發現科倫拜校園事件其中一個兇手既呀媽可以上TED講野
對比返嘉藤智大一家既下場
有時真係不得不崇洋媚外
https://www.ted.com/talks/sue_klebold_my_son_was_a_columbine_shooter_this_is_my_story/transcript?language=zh-tw#t-456126
有時真係不得不崇洋媚外

無計,人種有高低優劣之分
......弟弟提到有一次吃飯時,母親對哥哥大怒的事情。當天飯吃到一半,情緒激動高亢的母親攤開報紙,把飯、菜、味増湯全都倒在上面。哥哥一邊哭著,一邊把報紙上弄得像剩飯的食物吃掉。......

變成咁佢老母好大責任

痴線
有時真係不得不崇洋媚外

東野圭吾有本書叫《信》,講過個現象大概係咁
兇手坐監係兇手要對被害人負責
日本社會會歧視兇手家人,就係要佢地承受返被害人家人受到嘅傷害
好多讀者睇到係會覺得呢個現象好唔妥,故事入面都有好多角色覺得唔妥
但又無人反駁得到/令人信服地停止呢個現象
有時真係不得不崇洋媚外

東野圭吾有本書叫《信》,講過個現象大概係咁
兇手坐監係兇手要對被害人負責
日本社會會歧視兇手家人,就係要佢地承受返被害人家人受到嘅傷害
好多讀者睇到係會覺得呢個現象好唔妥,故事入面都有好多角色覺得唔妥
但又無人反駁得到/令人信服地停止呢個現象

只不過係日本人生活上既壓力太大冇地方宣洩
所以佢地先揾兇手家人依種唔敢反抗既人黎欺壓姐
咁有正義感又唔見佢地搞下山口組
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞