寧德時代:電池能量密度方面取得重大物理突破,電動車續續航能力將指數式提升

136 回覆
67 Like 15 Dislike
白痴陰謀論
新版nokia 3310已經得啦
反正iphone只會調教到用8粒鐘
你係咪同大陸一樣覺得4mm芯片易整過14mm
周不時就傳出有呢啲技術突破
其實最難係將成本降到合理價,從而商用
https://youtu.be/6yZuUwjpc3I

聽到都要出哂水啦 gas都要失業了

祖國又贏

都係果句出左再講
成本降唔低、量產唔到,都只會係一種實驗室科技
幾耐先叉完先,
係得材料改進

例如安全條件下輕微提高充電電壓
換下電解質咁,令個放電電壓高啲之類

電極材料都成日有人話突破但無人商用化到。

如果寧德真係響電動車電池上做到,我諗手機都會有。

不過印象中現代手機唔係電池唔夠,反而已經係散熱唔夠就真。
Standby本身用好少電,反而係短時間性能好多時係因為散熱唔夠,要壓CPU/GPU頻率嚟行,越嚟越容易同早撞到所謂嘅功耗牆。

所謂乜乜幾日一充嘅需求,只有野外活動先有機會用,現代人正常作息好難一日都搵唔到充電器。反而呢啲少量需求用外置電池解決得七七八八。
灣道超車
車毀人亡
Tesla玩LFP都係為咗刷數據,係商業考慮

電動車用LFP都係留返比on9買

反而台灣solid state battery算係現階段一個唔錯嘅選擇去取代現時用緊嘅Li-ion電
CATL呢啲商業發佈應該真係會有得出
只係唔知個價錢同良率
遲早都愈嚟愈勁架啦
5年前電車嘅續航仲係一個大問題
而家中國不知名品牌都做到四五百公里
唔係話比亞迪刀片電柒 世界第一咩?
你19幾年前喺街度見過幾多架純電車
你講得啱,講電車只相信佢
百年歷史夠曬穩陣

大殺傷力武器
仲要用電池已經fail
一早知啦麒麟電池 不過連登仔唔會識
量產同lab確實有分別
後睇
所有傳統車廠不思進取
依家連合營車廠都俾啲濕鳩電車廠打到半死
第二款黎
麒麟量左產啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞