桌球撚討論區

85 回覆
5 Like 0 Dislike
Hi
新手想問下啲規則
點解對手打唔到白波 之後你可以連續打2粒color波既?
新手想問下啲規則

你講嘅情況應該係free ball
應該係對手打唔到object ball,而個白波位置唔能夠打到object ball左右一個波位,咁就有free ball
你可以打一個colour當紅波,之後再打colour
好似係因為對手fail之餘,輪到你嗰下你粒白波都係打唔到紅波,你就可以指定一粒coulor波當紅波打,入咗都係當一度。
利申:新手
咁點界定話粒白波打唔到object ball?球證決定
可唔可以講下唔同情況kissing 點打

剩係知如果到我打紅波但kiss 左紅波 就可以就咁打去邊都得
咁點界定話粒白波打唔到object ball?球證決定

係,球證睇 如果難判定嘅話會直頭拎波擺喺object ball左右兩邊咁睇
想學打
一條友去鳩打怕比人恥笑

剩係知如果到我打紅波但kiss 左紅波 就可以就咁打去邊都得

係 如果係touch紅波但係要打黑波嘅話,只要紅波冇郁到都冇foul

color ball 一樣
如果對手打唔到obj ball 係咪可以無限要求佢重打博佢狂扣分(定係我狂加分)or仲有咩選擇
想問下邊到有桌球新手班
打左幾年想重新學過姿勢同企位
初哥留名
初哥留名

笑撚死,奧蘇都話初哥😂😂
初哥留名

巴打 做乜唔小心輸左羅拔臣呀?
初哥留名

巴打 做乜唔小心輸左羅拔臣呀?

趕住老蘭
COME ON RONNIE
留名
最高1q 42度
如果對手打唔到obj ball 係咪可以無限要求佢重打博佢狂扣分(定係我狂加分)or仲有咩選擇

係你狂加分加到你超分就得foul冇miss,唔可以重擺
如果佢留低機會你咪可以揀自己打
留名
最高1q 42度

最高得27
打左5年 highest break得55 準備放棄
新手想問下啲規則

你講嘅情況應該係free ball
應該係對手打唔到object ball,而個白波位置唔能夠打到object ball左右一個波位,咁就有free ball
你可以打一個colour當紅波,之後再打colour

有例外case 之前637講過

係你狂加分加到你超分就得foul冇miss,唔可以重擺
如果佢留低機會你咪可以揀自己打

好似唔使超分,但球證覺得你已經盡左力救都會剩係foul無miss?
新手督波好多時都係輸心態同經驗。先唔講準繩度 因為呢啲係需要年月練波浸返黎。最首要係要改善自己毛病。唔好下下搏打入高難度既波 因為當你經常唔入 你個人就會愈打愈躁愈頹 適當時候要打safe 迫對手出錯漏機會俾你。當你打順左 你就會開始知道入線位 力度 。有時要諗下一步點校colour ball ,唔好入完紅波就冇顔色波食 打波要冷靜 唔好躁 控制好高 低cue 就已經容易打嬴當桌球玩下既朋友。寧願悶住咁打 總好過過癮地漏chance俾對手。桌球好講耐性同腦力 多d睇片都有幫助。

利申:high break 60幾左右,有時靠safe磨贏實力高幾班對手
新手督波好多時都係輸心態同經驗。先唔講準繩度 因為呢啲係需要年月練波浸返黎。最首要係要改善自己毛病。唔好下下搏打入高難度既波 因為當你經常唔入 你個人就會愈打愈躁愈頹 適當時候要打safe 迫對手出錯漏機會俾你。當你打順左 你就會開始知道入線位 力度 。有時要諗下一步點校colour ball ,唔好入完紅波就冇顔色波食 打波要冷靜 唔好躁 控制好高 低cue 就已經容易打嬴當桌球玩下既朋友。寧願悶住咁打 總好過過癮地漏chance俾對手。桌球好講耐性同腦力 多d睇片都有幫助。

利申:high break 60幾左右,有時靠safe磨贏實力高幾班對手

有時簡單波 唔入 個人就冇晒信心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞